Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Betiltották a mobilt Észak-Koreában

2004.06.01. 18:47
Bár legutóbb arról értesült egy japán újság, hogy Phenjan területén külföldiek számára is engedélyezték a mobiltelefont, az ITAR-TASZSZ kedden azt jelentette, két év után teljesen betiltották az egyébként igen drága használatukat.
Betiltották a mobiltelefonok használatát Észak-Koreában - közölték kedden jólértesült források.

Néhány héttel ezelőtt az észak-koreai hatóságok minden előzetes közlés és magyarázat nélkül elkobozták a helyi szervezetek, illetve magánszemélyek mobiltelefonjait. Az intézkedő szervek nem fizettek kártérítést az elvett készülékekért, amelyek értéke Észak-Koreában - ritkaságuk miatt - igen magas, jelenleg 300-500 dollár között ingadozik. Az országban 2002 óta érhető el mobiltelefon-hálózat.

A névtelen forrás szerint a hatóságok megtiltották a lakosságnak a mobiltelefonos kommunikációt, leginkább azért, hogy a külföldiekkel való érintkezés lehetőségét leszűkítsék. Az észak-koreai hírszerzésnek nagy gondot okoz ugyanis a növekvő számú vezeték nélküli telefonok lehallgatása.

A távol-keleti országban tartózkodó külföldieknek ugyanakkor épp a közelmúltban engedélyezték a mobiltelefon-használatot - számukra viszont a készülékek beszerzésének és üzembe helyezésének költsége elérheti a 980 eurót (250 000 forint) is, a hívás díja pedig 0,7 (170 forint), a fogadás 0,2 euro (50 forint) percenként.