Gerzson
-3 °C
2 °C

Az SS-légió tiszteletére nyitnának múzeumot Észtországban

2004.06.02. 13:04
Újabb észt SS-katonákra emlékező kezdeményezésre derült fény Észtországban, amikor kiderült a balti állam egyik fürdővárosában SS-múzeumot nyitna egy magánszervezet. Nem ez az első, hogy Észtországban náci katonákra emlékeznek, legutóbb szobrot akartak emelni az észt SS-légió parancsnokának, egy veterán szövetség pedig tallini emlékművel emlékezne.
Az észt SS-légió múzeumát készülnek megnyitni Piarnu fürdővárosban. A múzeum létrehozásának tervére úgy derült fény, hogy a városban épülő emeletes ház tulajdonosa engedélyt kért a helyi hatóságoktól arra, hogy a leendő múzeum épületének tetejére egy második világháborús ágyút állítsanak fel. A levél aláírójának magyarázata szerint az épületben az "Észt SS-légió Múzeuma" magánszervezet kiállítási tárgyai kapnak helyet.

Két évvel korábban Piarnuban már megpróbálták "az 1940-1945-ös felszabadító háború idején a hazáért és Európáért elesett valamennyi észt katona" emlékművét felállítani, egy SS-egyenruhás, géppisztolyával kelet felé célzó katonát ábrázoló féldombormű formájában. A közvélemény nyomására a hatóságok lebontották az emlékművet, "egyes érdekelt aktivisták magánakciójának" titulálva a kezdeményezést.

A szovjetek elleni harc hősei

Idén, néhány hónappal korábban egy másik észt városban emlékkeresztet emeltek Alfons Rebanénak, a 20. SS-hadosztály parancsnokának, akinek szobrát is tervezik. Az SS-ben szolgáló Rebana az elnyomó szovjetek elleni harc legnagyobb hősének számít az országban.

Egy héttel korábban pedig arról értesült a Pestimees észt lap, hogy a fővárosban, Tallinban a Wehrmachtban harcoló észt alakulatok között az észt 20. SS zászlóalj veteránjainak is emlékművet állítana az Észtország Szabadságáért Harcolók Szövetsége. Az emlékműből már három kereszt el is készült, mintegy ötven méterre a szovjet hadsereg tiszteletére emelt emlékműből.

Az 1918-ban kikiáltott és 1920-ban Szovjet-Oroszország által elismert független Észtországot a Molotov-Ribbentrop paktum szerint a Szovjetunió 1940 júniusában megszállta, és a németek kiűzése után sem adta vissza függetlenségét, hanem balti szovjetköztársaságként magához csatolta. Észtország csak a Szovjetunió 1991-es széthullását követően vált ismét független állammá.