Sára, Márió
2 °C
6 °C

Schröder trükkje másodszor is bejött

2003.06.02. 11:05
Egyhangú támogatásukról biztosították a szociáldemokraták Schröder nagyszabású reformtervezetét. A szociális ellátás megszorításait is tartalmazó Agenda 2010 így a Bundestag elé kerülhet. Schröder trükkje másodszor is bejött, a kormányfő ismét lemondásával fenygette meg párttársait.
Zöld utat adtak azoknak a sokat vitatott gazdasági és szociális reformokat tartalmazó csomagnak a német szociáldemokraták, amelyek miatt Gerhard Schröder német kancellár másodszor fenyegette meg lemondásával a piros-zöld koalíciót. A Berlinben tartott pártkongresszuson kilencven százalék szavazott igennel, a nem szavazatok a Szociáldemokrata Párt (SPD) baloldaláról érkeztek.

Az Agenda 2010 néven ismertté vált tervezet az ország szociális ellátórendszerében hozna jelentős változást és visszafogná az állam jóléti kiadásait. Célja továbbá a munkanélküliségi mutatókat csökkentése is, amely Schröder legmerészebb kampányígérete volt megválasztása előtt, de érdemi változásokat ez idáig nem sikerült felmutatnia.

Ha mi nem, akkor más

A szociáldemokraták közül sokan érezhették úgy, hogy a szigorító intézkedések, amelyek a nyugdíj- és egészségügyi ellátást egyaránt érintik, ellentétesek a hagyományosan a gondoskodó állam eszméjében gondolkozó baloldalnak. Schröder azonban közel egyórás beszédében figyelmeztetett, hogy a késlekedéssel a gazdasági mutatók nem fognak javulni, és ez az öt éve ellenzékben ülő kereszténydemokratáknak fog szavazatokat hozni.

"Ha mi nem tesszük meg, megteszi helyettünk más, akik nem osztják a mi értékeinket." - mondta Schröder a szavazás előtt. Végül az 524 szavazat mintegy 90%-a igenlő volt, így a reformcsomag a Bundestag elé kerülhet megszavazásra. A szűk kormánypárti többségnek valószínűleg még nagy fegyelemre sem lesz szüksége a szavazásnál, mivel - a reformokat a kormányon folyton számon kérő - ellenzék is támogatni fogja.

Nem ez az első eset

Schröder két héttel ezelőtt a párt vezetőségi ülésén még lemondással fenyegetőzött. "Amennyiben a párton belül továbbra is így folytatódnak a szociális reformokkal kapcsolatos viták, valaki másnak kell átvennie hivatalát" - közölte Schröder a résztvevők szerint. A német kancellárnak nem ez volt az első ilyen akciója azóta, hogy a koalíció és Schröder népszerűsége a mélyponton van.

Hat hónapja, tavaly decemberben egy elnökségi ülésen Schröder a reformokat illetően nem túl egységes párttársak szemére vetette, hogy "összevissza nyilatkoznak", és kiszivárogtatott infromációk szerint a személyét ért burkolt kritikákra reagálva kijelentette: "Ha valaki úgy gondolja, hogy jobban csinálná, hát csinálja."