Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Jelentősen enyhítenék a cseh drogtörvényt

2003.06.03. 11:25
Tízről kétszázötvenre emelné a legálisan birtokolható marihuánás cigaretták számát a kábítószerrel foglalkozó egyeztetőtanács Csehországban. Az 1999-ben szigorított cseh drogtörvény jelenleg két évre büntetheti azokat, akiknél több mint tíz cigarettát találnak.
A testület kidolgozta a kábítószer-fogyasztás szabályozásával foglalkozó törvény módosítását, amely lehetővé tenné, hogy a jövőben a könnyű drogok fogyasztását kevésbé szigorúan ítéljék meg, mint a kemény drog élvezetét. A jelenlegi szabályozás szerint például tíz darabnál kevesebb marihuánás cigarettát tarthat magánál egy cseh állampolgár büntetés veszélye nélkül. Ezt a határt a tanács megemelné. Több mint tíz darab cigarettánál most még két éves börtönbüntetést kockáztat az elkövető.

Kevésbé rombol

"Azt szeretnénk, ha a büntetlenség az eddigi tíz cigarettáról 250 cigarettára emelkedne" - nyilatkozta Petr Mares kormányfőhelyettes a tanács elnöke. A testület törvénymódosító javaslata az 1999-ben elfogadott szigorításra reagál. A kereszténydemokratáknak akkor sikerült a parlamentben keresztülvinniük a könnyű drogok fogyasztásának addig aránylag liberális megítélésének megszigorítását.

Egyes szakértői elemzések ugyanis azt bizonyítják, hogy a marihuána kevésbé rombolja az emberi szervezet, mint az alkohol vagy a cigaretta, amelyek fogyasztása nem ütközik a törvénybe. "Ennek alapján a marihuána fogyasztást is enyhébben kellene megítélni, káros voltának megkérdőjelezése nélkül" - véli a tanács.

Igen elterjedt a cseh fiatalok körében

A cseh egészségügyi tárca nemrég társadalmi veszélyességük alapján három csoportba sorolta az országban használt kábítószereket, az első, a legkevesebb kockázatot rejtő csoportba a marihuána és a hasis került. A tanács azt állítja, az általa javasolt törvénymódosítás célja, hogy elkülönítse egymástól a könnyű és a kemény drogokat. A könnyű drogok, különösen a marihuána fogyasztása igen eléterjedt a cseh fiatalság körében.

A kormánytanács javaslata éles vitát váltott ki, és a vélemények úgy a szakértők, mint a politikusok körében is megoszlanak. A törvényjavaslat várhatóan ősszel kerül a parlament elé, és nem kétséges, hogy nagy vita várható.