Gusztáv
-4 °C
1 °C

A bosnyák özvegyek nem kérnek a szerb bocsánatkérésből

2005.06.03. 13:22
"Nem állunk jót magunkért" - üzenték a srebrenicai mészárlás áldozatainak özvegyei Borisz Tadics szerb elnöknek, aki a Hágában bemutatott, hat fiatal kivégzéséről készült sokkoló videofelvételek megtekintése után úgy döntött, részt venne az idei tízéves évfordulón. Eközben a szerb emberi jogi bizottság kritikával illette a szerb népet és az egyházat, amiért nem akar szembesülni a rémtettekkel.

A srebrenicai áldozatok özvegyeit tömörítő szervezet követeli Szarajevótól, hogy tiltsa meg a belgrádi állami küldöttség esetleges részvételét a srebrenicai mészárlás idei tízéves évfordulóján tartandó megemlékezésen.

Nem állnak jót magukért

A szervezet Sulejman Tihicnak, a boszniai államelnökség bosnyák tagjának és Mustafa Cericnek, a boszniai iszlám közösség vezetőjének küldött levelében követeli a szerbia-montenegrói küldöttség kitiltását a július 11-i ünnepségről, miután a nyilvánosságra került egy felvétel, amelyen "a szerbiai-montenegrói hóhérok kamera előtt végeznek ki muzulmánokat Srebrenica közelében". Az özvegyek azzal fenyegetőznek, hogy "nem állnak jót magukért" a tízéves évfordulón rendezendő ünnepségen, amennyiben a boszniai államvezetés nem tesz eleget kérésüknek.

A sokkoló videofelvételt Slobodan Milosevic volt jugoszláv elnök hágai perén mutatták be szerdán, és azóta több belgrádi és külföldi tévéállomás is sugározta a megrázó képeket, amelyeken a Skorpiók nevű osztag emberei kivégeznek hat srebrenicai fiatalt. A felvétel bemutatása után Borisz Tadics szerb elnök csütörtökön bejelentette, hogy kész elmenni a srebrenicai emlékünnepségre, hogy fejet hajtson a vérengzés ártatlan áldozatai előtt.

Nem akarnak szembesülni a rémtettekkel

A szerb hatóságok a felvétel levetítése utáni 24 órában elfogtak tíz személyt, akik láthatók rajta. Kiderült azonban, hogy a háborús perekben eljáró belgrádi különbíróság már napokkal a felvétel bemutatása előtt, május 27-én bűnvádi eljárást indított ellenük, a gyanúsítottakat megfigyelés alatt álltak. A hatóságok azonban most jobbnak látták azonnal akcióba lépni, miután Hágában bemutatták a vérfagyasztó felvételeket, nehogy elszökjenek az elkövetők.

A belgrádi emberi jogi központ pénteken követelte, hogy a szerb parlament haladéktalanul tűzze napirendre a srebrenicai mészárlásról szóló nyilatkozatot, amelynek elfogadására nemrégiben tett javaslatot nyolc szerbiai civil szervezet.

"Nehéz eldönteni, hogy mi a lesújtóbb: a mészárlás és a gyilkosok embertelensége, az a tudat, hogy olyan bűntényekről van szó, amelyeket a mi nevünkben követtek el, vagy az, hogy a szerbiai közvélemény egy része ostobán nem kíván tudomást venni a bűntény méreteiről, és nem akar szembesülni az igazsággal" - írja nyilatkozatában az emberi jogi központ, amely azt reméli, a srebrenicai felvétel hozzájárul ahhoz, hogy megváltozik Szerbiában a kép a "szerb hősökről".

Az egyház hallgat

A belgrádi napilapok pénteken is címlapon foglalkoznak a bűnesettel, a liberális Danas egész előlapját szenteli ennek, rajta fénykép látható a felvételről, amint egy pravoszláv pap közvetlenül a mészárlás előtt szerb ortodox rítus szerint tölgyfaággal megáldja a hóhérokat. A lap azt firtatja, hogy az egyház miért nem hallatta még mindig a hangját, miért nem hozta nyilvánosságra a szóban forgó pap nevét, és miért nem veszi fel senki a telefont a szerémségi-karlováci püspökségen.