Gerzson
-3 °C
2 °C

Egymillió kínait telepítettek ki Pekingben

2007.06.05. 10:35
Több mint egymillió pekinginek kell elhagynia otthonát, mert az ingatlan az olimpiai építkezések útjában áll, közölte egy svájci székhelyű, lakhatási jogokért küzdő civil szervezet, amely felhívja a figyelmet arra, csak a legvégső esetben szabadna a nagyszabású sport és kuturális rendezvények miatt kitelepítéshez folyamodni.

Több mint egymillió embert telepítettek ki pekingi otthonából a 2008-as olimpiai játékokra való felkészülés jegyében, jelezte kedden a Lakhatási Jogok Központja nevű nemzetközi szervezet.

Az év végéig összesen 1,5 millió embert fosztanak meg jelenlegi lakhelyétől az olimpiai építkezésekkel összefüggő pekingi kilakoltatások és kisajátítások, olvasható a genfi székhelyű szervezet tanulmányában.

Összesen hét korábbi és majdani olimpiát vizsgált meg a szervezet abból a szempontból, mennyire sértették meg a rendezők a helyi lakosság lakhatáshoz fűződő jogait.

A 2012-ben esedékes londoni olimpia előtt öt évvel máris ezer embernek kell szembenéznie azzal a veszéllyel, hogy lebontják otthonát, mert kell a hely az olimpiai építkezésekhez.

Az 1988-as szöuli olimpia előkészítése közben 720 ezer embert kényszerítettek otthonából való távozásra.

Vegyék figyelembe a lakhatási jogokat!

A négy évvel későbbi, 1992-es barcelonai játékok annyira felhajtották az ingatlanárakat és a lakbéreket az északkelet-spanyolországi katalán városban, hogy a kis keresetű emberek nem engedhették meg maguknak többé a barcelonai lakásbérlést, még kevésbé a lakásvásárlást.

A nemzetközi szervezet felszólította a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, az olimpiai játékok helyszínének kiválasztásakor és az előkészületek ellenőrzésekor figyeljen oda arra, mennyire veszik figyelembe a rendezésre pályázó, illetve a rendező városok a helyi lakosság lakhatási jogait.

A tanulmány rámutat, hogy általában a társadalom legsebezhetőbb csoportjai válnak a kényszerkisajátítások és kilakoltatások áldozataivá.

A Lakhatási Jogok Központja szerint szem előtt kellene tartani azt az irányelvet a nagyszabású sport- és kulturális rendezvények előkészítésekor, hogy csak a legvégső esetben szabad az ingatlankisajátítás és a kilakoltatás eszközéhez folyamodni, és akkor is kerülni kell az erőszakos eljárást.