Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Bunkerrep Bagdadból

2005.06.06. 15:16
Tizenöt dalban mondja el hét amerikai katona az iraki háborúban átélt borzalmakat, replemezük, a Live From Iraq néhány hete jelent meg, és lemezkiadó vállalat segítsége nélkül már ezer példányt adtak el. A felvételeket bagdadi bunkerükben vették fel, amit stúdióvá alakítottak át.

Tizenkét dollárért (2400 forintért) árulják az Egyesült Államokban az iraki háború legautentikusabb rapalbumát, amit hét afrikai amerikai katona énekelt fel egy bagdadi bunkerban, majd miután idén márciusban hazatértek, kiadták Live From Iraq címmel.


Az album borítója
A formációnak nincs neve, és a tagok is inkognitóban maradtak az albumon. A csapat vezetője, Neal "Big Neal" Sanders ezt azzal magyarázta az AP-nek, hogy minden katonatársukra, élőkre és halottakra egyaránt szeretnék a figyelmet felhívni.

Az albumon szereplő 15 szám a 2004-es márciusi elutazástól a harcokon át a hazatérésig dolgozza fel a hét katona, főként a lázadók fészkének számító bagdadi Szadr városban szerzett élményeit. A rapper-katonák szövegeikben kiállnak a különféle, küldetés közben elkövetett szabálysértéssel megvádolt bajtársuk mellett és nem mellőzik az amerikai hadsereg felszereltségének hiányosságainak említését sem.

Lassan állt össze

Big Nealnek Bagdadba történő megérkezése után jutott eszébe, hogy kiküldetése alatt is zenélni fog, ám a kezdet nehéz volt: kilenc hónapig is eltartott, mire megfelelő stúdióberendezést tudtak szerezni az államokból. A technikát egy bunkerbe vitték, amit a tábori felszerelések szállításához használt szivaccsal béleltek ki.

A reppeléshez kedvet érző katonák a véres küldetésekből hazatérve adták ki magukból dühüket és félelmüket. Big Neal elmondta, az első ihletből jött, indulatos szövegeket sokszor újra kellett fogalmazni, hogy a kedélyek lecsillapodjanak. Az egyik dal azután született, hogy a zenészek alakulata, a Fort Hood-i 1. páncélos zászlóalj 112-es egység nyolc katonáját vesztette el egy bagdadi tűzpárbajban.

A Holdin' My Breath (Lélegzetvisszafojtva) című szám a háború legvéresebb pillanatairól szól, a Dirty (Hitvány) pedig egy katonáról, akit otthon csal a felesége.

Nem mondták meg, mi készül

A katonák 2005 márciusában tértek vissza egyéves szolgálatukból, a felvett anyagot maszterelték, majd honlapjukon keresztül árusítani kezdték, amiből néhány hát leforgása alatt ezer darabot sikerült eladniuk, illetve megállapodtak egy forgalmazóval is.

Big Neal az AP-nek elmondta, felettesei is alábecsülték őket, és azt gondolták, egy egyszerű replemez készül a bunkerban. "De nem az volt. Azt hiszem, ha tudták volna milyen cédé készül, talán azt sem engedték volna, hogy kiadjuk" - nyilatkozta Big Neal Sanders.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft