Auguszta
-3 °C
2 °C

Ezer diák csapott össze a rendőrökkel Kínában

2007.06.07. 20:06
A rendőrökre támadt mintegy ezer feldühödött diák szerda éjszaka Honan tartományban, miután rendőrök megvertek egy diáklányt - számoltak be róla emberi jogi szervezetek és egy rendőrségi forrás csütörtökön.

A szerdai zavargásokat az váltotta ki, hogy az utcán járőröző rendfenntartók megvertek egy főiskolás hallgatót, aki engedély nélkül árusított egy utcai standon Kína középső részén, Honan tartomány székhelyén. A lánynak kiverték az első fogait.

A közelben álló diákok ezt látva rátámadtak a rendőrökre. Később még közel ezren csatlakoztak hozzájuk - összesen három főiskoláról - ezért a rendőrség erősítést vezényelt a helyszínre.

A négy órán át tartó zavargásban a diákok autókat borítottak fel és gyújtottak lángra, és kövekkel dobálták a rendőröket. Egy emberi jogi jogvédő szervezet elmondása szerint öt diákot vettek őrizetbe.

A Dahe című helyi lap csütörtökön kormányzati forrásokra hivatkozva azt írta, a diáklányra rátámadó rendőrök közül kettőt kirúgtak, kettőt őrizetbe vettek, négyet pedig figyelmeztetésben részesítettek.

A kommunisták nem hallottak róla

A zavargásokról egy rendőr is beszámolt, városi rendvédelmi és pártilletékesek viszont csak annyit közöltek: "nincs pontos értesülésük", illetve azt, "nincs tudomásuk" az esetről.

A csengcsoui gazdasági főiskola diákjai körében tavaly kitört már egy zavargás, amiatt, hogy tanulmányaik végén az ígértnél kevésbé értékes diplomát kapnak kézhez.

Kínában mindenfajta tömeges rendbontásra érzékenyen reagálnak a hatóságok. Majdnem pontosan 18 évvel ezelőtt, 1989. június 4-én verték szét a hatóságok Pekingben a demokráciát követelő Tienanmen téri tüntetést.

A hivatalos minősítés szerint az 1989-es "pekingi tavasz" eseményei "ellenforradalmi zavargások" voltak.