Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Bush a NATO bevonását szeretné az iraki stabilizálásba

2004.06.09. 22:55
Az iraki szuverenitás helyreállítását támogató biztonsági tanácsi határozat egyhangú elfogadásának másnapján George Bush amerikai elnök felvetette, hogy a NATO vállaljon nagyobb szerepet a közép-keleti ország stabilizálásában, Jacques Chirac francia államfő azonban hűvös szavakkal nyomban elutasította a felvetést.
Bush elnök a világ legfejlettebb iparú országai, az Egyesült Államok, Japán, Kanada, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Franciaország, valamint Oroszország (G8) állam- és kormányfőinek Sea Island-i csúcsértekezlete alkalmából szerda reggel külön találkozott legfőbb szövetségesével, Tony Blair brit kormányfővel.

Chiracnak nem tetszik Bush felvetése

A kettesben elköltött reggeli után Bush elnök a sajtónak elmondta, hogy a brit miniszterelnökkel megvitatta a NATO bevonásának kérdését, amit mindketten szükségesnek neveztek. Megjegyezte, hogy számos NATO-tagállamnak van katonája Irakban és kifejezte reményét, hogy a szövetség kiszélesíti iraki szerepvállalását.

Jacques Chirac francia államfő nem sokkal később a csúcstalálkozó peremén úgy nyilatkozott, hogy megítélése szerint nem a NATO dolga, hogy Irakban beavatkozzon. "Nem hiszem, hogy a NATO küldetéséhez tartozik az iraki beavatkozás" - mondta.

A nyolcak csúcstalálkozója a georgiai partok előtt fekvő, milliárdosok üdülőhelyéül szolgáló luxusszigeten kedd este röviddel azután kezdődött, hogy két résztvevő állam - az Egyesült Államok és Nagy-Britannia - elérte az ENSZ Biztonsági Tanácsában, hogy a testület egyhangúlag elfogadja az Irak szuverenitásának helyreállítását és a demokratikus állam megteremtését támogató határozatot.

A NATO 26 tagállamának többsége katonákat küldött Irakba, maga az atlanti szövetség azonban csak áttételesen van jelen, logisztikai támogatást nyújtva a lengyel parancsnokság alatt álló iraki nemzetközi hadosztálynak.

A nyolcak este elfogadták azt a kezdeményezést, amely a reformok támogatásával mozdítaná elő a demokrácia ügyét a tágabb Közel-Kelet térségében. A tágabb értelemben vett Közel-Kelet és Észak-Afrika demokratizálását célzó kezdeményezéssel George Bush amerikai elnök állt elő korábban. Az elképzelés nagyon visszafogott reagálásokat váltott ki az érintett térség több állama - például Egyiptom, Szaúd-Arábia és Tunézia - részéről.

India és Kína felvételét fontolgatják

A G8 csoport vezetői fontolgatják, hogy felveszik a társaság tagjai közé Kínát és Indiát - közölte szerdán Silvio Berlusconi. Az olasz kormányfő szerint a világ legfejlettebb ipari országai és Oroszország nem vitathatja meg a világgazdaság jövőjét úgy, hogy a megbeszélésekből kihagyják a világ további két húzóerejét, Kínát és Indiát. Az ügyben döntés azonban nem történt.