Emőke
-4 °C
9 °C

A hágai törvényszék elé áll a koszovói miniszterelnök

2005.03.09. 12:45
Betartotta ígéretét, és a nemrégiben megválasztott, de kedden lemondott Ramus Haradinaj elrepült Hágába. Feltételezések szerint a Nemzetközi Törvényszék szerb polgári lakosok és Belgrádhoz hű albán "kollaboránsok" meggyilkolásával vádolja meg a 36 éves politikust.

Ígéretét betartva Hágába utazott szerdán Ramus Haradinaj koszovói miniszterelnök, akit gerillamúltja miatt vád alá helyezett a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűntényeket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék (NT).

Haradinaj a koszovói békefenntartó haderő, a KFOR gépével utazott Hágába felesége kíséretében a pristinai repülőtérről. Indulásakor ezt mondta: "Viszontlátásra, Koszovó polgárai!"

Ramus Haradinaj
Ramus Haradinaj
A belgrádi média helyszíni jelentése szerint a pristinai repülőtéren és környékén fokozott biztonsági intézkedéseket léptetett életbe az ENSZ-rendőrség és a békefenntartó haderő (KFOR). Haradinaj távozása idején több száz albán tüntetett a repülőtér környékén, majd békésen távoztak.

A tüntetők többsége a nyugat-koszovó Decani és Pec város környékéről érkeztek, ahonnan Haradinaj is való, s ahol az 1998-99-es konfliktus idején a szerb karhatalmi erők ellen harcolt a lázadók élén. Az éjszaka nyugalomban telt Koszovóban, Pristina központi utcáin több száz albán egyetemista vonult végig békésen tüntetve.

Nem tudni még, mivel vádolják

Haradinaj kedden vette át vádiratát Sören Jessen-Petersentől, a koszovói ENSZ-misszió (UNMIK) vezetőjétől, majd azonnal kormányülést hívott össze, bejelentette lemondását, és közölte, hogy szerdán Hágába utazik.

Az MTI pristinai forrásokból úgy tudja, hogy az ENSZ-misszió Haradinaj tudomására hozta, hogy 24 órán belül távoznia kell Koszovóból, nehogy zavargások robbanjanak ki. Egyelőre nem tudni, Hága mivel vádolja Haradinajt, az utóbbi hetekben szokássá vált ugyanis, hogy az NT a vádlottak megérkezése után hozza nyilvánosságra a bűnlajstromukat.

Feltételezések szerint az NT szerb polgári lakosok és Belgrádhoz hű albán "kollaboránsok" meggyilkolásával vádolja a 36 éves politikust.

A szerdai belgrádi sajtóban természetesen vezető hír Haradinaj távozása, a lapok oldalnyi beszámolókban írnak róla, de mélyenszántó kommentárok és elemzések egyelőre nincsenek. A tényekre korlátozódó tudósításokban a lapok felemlegetik, hogy mi mindennel vádolják Haradinajt a szerbiai hatóságok.

A lapok kiemelik a nyugati politikai vezetők dicsérő szavait. Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője "jó döntésnek", Olli Rehn bővítési biztos "bátor és bölcs döntésnek", Jessen-Petersen UNMIK-vezető pedig könnybe lábadt szemekkel "a politikai érettség példájának" nevezte Haradinaj döntését.