Klaudia
-3 °C
3 °C

Mégiscsak őrült Anna Lindh gyilkosa?

2004.06.09. 14:29
Egy újabb pszichiátriai vizsgálat szerint a svéd külügyminisztert tavaly ősszel megkéselő Mijailo Mijailovic súlyos pszichiátriai zavarokkal küzd, ezért a börtön helyett elmegyógyintézetbe kerülhet - írja egy svéd lap.
Súlyos pszichiátriai zavarokkal küzd Mijailo Mijailovic, Anna Lindh svéd külügyminiszter gyilkosa, ezért elkerülheti a börtönt - írta ügyészséghez közelálló forrásokra hivatkozva szerdán a stockholmi Aftonbladet című napilap.

Mijailo Mijailovic
fotó: EPA

Ezt a svéd szociális ügyek országos igazgatósága (SOS) által kirendelt pszichiáter közölte a gyilkosról, aki tavaly szeptemberben több késszúrással megölte a külügyminiszter-asszonyt.

Érvényteleníthetik az ítéletet

Amennyiben a szakvéleményt elfogadják, a stockholmi fellebbviteli bíróságnak, amely június 28-tól tárgyalja az ügyet, érvénytelenítenie kell a márciusban első fokon hozott, életfogytiglani börtönről szóló ítéletet. Ebben az esetben Mijailovicot elmegyógyintézetbe zárják.

Egy korábbi pszichiátriai szakvélemény azt állapította meg, hogy a vádlott tettének elkövetésekor nem szenvedett ítélőképességét befolyásoló zavarokban, vagyis nem mentesült a büntetőjogi felelősség alól.

Anders Forsman pszichiáter megállapításait az Aftonbladet által idézett forrás "szenzációsnak" nevezte. Szerinte "nincsen különösebb baj a korábbi szakvéleménnyel, ha csak az nem, hogy téves következtetéseket vont le."

Mijailovicot a stockholmi börtönből egy göteborgi klinikára szállították át, ahol egy héten át Forsman professzor éjjel-nappal megfigyelés alatt tartotta. Ezzel eleget tettek a gyilkos védőjének, aki ellenezte, hogy az újabb megfigyelést a börtönben végezzék el.

Nem tudni, miért tette

A férfi pere során nem sikerült kideríteni világosan, hogy mi motiválta tettét. A vádlott azt állította, hogy nem akarta megölni Anna Lindhet és nem is táplált gyűlöletet iránta, ugyanakkor azt vallotta, hogy depresszió elleni gyógyszer hatására cselekedett, és kezét "ellenállhatatlan belső hangok" vezették.

Mijailovic, akit már korábban többször elítéltek erőszakos cselekményekért, többek között alkoholista apja ellen való támadásért, a pszichiátria áldozatának állította be magát, "akinek segélykiáltásait az orvosok nem hallották meg." Ügyvédje e tények köré építette védelmét.