Piroska
-2 °C
5 °C

Először találkozott egymással Bush és XVI. Benedek

2007.06.09. 14:14
A rostocki G8-csúcsról hazafelé George W. Bush amerikai elnök ellátogatott a Vatikánba, hogy találkozzon XVI. Benedek pápával. A 30 perces audiencián szó esett a Közel-Keletről, Iránról és a világ népeinek egyéb problémáiról is. Az elnöki limuzin cserbenhagyta az Egyesült Államok első emberét.

XVI. Benedek pápa szombaton délelőtt a Vatikánban magánkihallgatáson fogadta George Bush amerikai elnököt és feleségét. A G8-csúcsról távozó elnök előtte az olasz államfővel találkozott.


Bush először találkozik a pápával

A vatikánvárosi apostoli palotában megtartott találkozó elején, még az újságírók és fotósok előtt a katolikus egyházfő gratulált Bushnak a heiligendammi G8-csúcs sikeréhez és külön méltatta az Afrikának nyújtandó segélyekkel és az AIDS elleni küzdelemmel kapcsolatos kezdeményezéseket.

Diplomáciai melléfogás

Ezután XVI. Benedek és az amerikai elnök több mint 30 perces magánbeszélgetésre vonult vissza a pápai könyvtárba. Az audiencia végére bebocsátást nyert Laura Bush, az elnök felesége is.

Vatikán előzetes közleménye szerint a találkozó napirendjén a Közel-Kelet, az iráni helyzet, valamint "a világ népeit érintő nagy etikai és szociális kérdések" szerepeltek.

Bush fel kívánta vetni a kubai és libanoni helyzetet, valamint a kínai vallási szabadságjogok kérdését is. George Bush és XVI. Benedek pápa most először találkoztak egymással.

Az audiencia előtt és után készült televíziós felvételek elárulták, hogy az amerikai elnök többször "Sir"-nek (Uram) szólította a pápát a protokoll szerint neki kijáró "Your Holiness" (Szentséged) helyett, és ezt az olasz média azonnal diplomáciai melléfogásként értékelte, akárcsak azt, hogy Bush a találkozó során "texasi módon" keresztbe tett lábbal ülve társalgott a katolikus egyházfővel.

Bedöglött a limuzin

Szombaton délben technikai akadályok hátráltatták George Bush római programját, ezért az amerikai elnök gyalogolva tette meg az utat a főkaputól hazája nagykövetségének épületéig.

Először az elnöki limuzin motorhibája miatt állt meg a konvoj. Busht azonnal átültették egy másik limuzinba, a nagykövetséghez való megérkezéskor azonban kiderült, hogy a gépkocsi túlságosan nagy ahhoz, hogy beférjen a külképviselet főkapuján.

Így Bush gyalog ment be a komplexumba, ahol a Szent Egyed (Sant Egidio) katolikus közösség képviselőivel találkozott. A találkozót eredetileg Trastevere óvárosba tervezték, biztonsági okokból lemondtak a szűk, girbe, gurba utcákkal határolt helyszínről.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft