Gusztáv
-4 °C
1 °C

Harmincezer embert tartóztattak le Zimbabwében

2005.06.09. 13:23
Miközben az ellenzék általános sztrájkot hirdetett, egyre erőszakosabb eszközökhöz nyúl a márciusi választásokat elcsaló Robert Mugabe, zimbabwei elnök. Különféle szervezetek szerint már 200 ezer embert űztek el földig rombolt otthonából a kormány emberei.

A zimbabwei rendőrség állítása szerint 30 ezer embert tartóztattak le, miközben kétszázezerre tehető azoknak a száma, akiket az elmúlt hetekben a kormány lakoltatott ki a nagyobb városokból, hogy szétverje az ellenzék bázisait, jelentette a BBC.


Harerei háztulajdonos házának romjainál (EPA)

A 12 milliós, a dél-afrikai Zimbabwében március végén tartottak választásokat, amit az ellenzéken kívül az Egyesült Államok és nemzetközi szabadságjogi szervezetek is elcsaltnak minősítettek. A választások részeredményei szerint még az ellenzék vezetett, ám a végeredmény a diktatórikusan kormányzó Robert Mugabe sikerét hozták. Az elnök csütörtökön kezdi meg újabb hivatali idejét.

Azóta egymást érik az ellenzéki megmozdulások, és a kormány válaszlépései. Az ellenzék a héten totális sztrájkot hirdetett, a kormány pedig az igen hideg zimbabwei tél közeledtével emberek tízezreit lakoltatta ki válaszul, írja a BBC.

Újra elvették a földet

A kormány azzal indokolja a tömeges kiköltöztetéseket, hogy felszámolja a városokba tömörülő illegális valuta- és élelmiszerkereskedelmet. Elemzők és az ellenzék vezetői ugyanakkor azt állítják, a tényleges cél az, hogy meggyengítsék a városokban erős ellenzéki párt, a Mozgalom a Demokratikus Változásokért, illetve a velük szövetséges egyházi közösségek bázisait.

A zimbabwei lakosok példátlan kizsákmányolása azért is szokatlan lépés a kormánytól, mert 2000-ben éppen azzal keltett felháborodást világszerte a Mugabe-rezsim, hogy a kolonizáció idején európai farmerek kezébe került földeket tömegesen juttatta a feketék kezére.

A városok környéki farmokról a francia AFP hírügynökség értesülései szerint most, öt évvel később a fekete gazdákat kergetik el. Két, a fővároshoz, Hararéhez közel eső két farmon beszámolók szernint a kétségbe esett parasztok a kilakoltatás közben is a kukoricájukat próbálták leszüretelni.