Gerzson
-3 °C
2 °C

Bush elítéli az izraeli hadsereg akcióját

2003.06.10. 18:21
Az amerikai elnök, a palesztin miniszterelnök és a térség arab országai is egyöntetűen elítélik a gázai rakétatámadást, amelyet közvetve beismert az izraeli hadsereg. A két halottat és 25 sebesültet követelő akció jelenti a június 4-i akabai tárgyalások óta a legkomolyabb veszélyt az izraeli-palesztin béketervre. A Hamasz terrorszervezet sebesült vezetője a merénylet után harcra szólított fel.
Nyilatkozatban ítélte el George W. Bush amerikai elnök az izraeli hadsereg keddi akcióját, amelyben harci helikopterek intéztek támadást a Hamasz palesztin terrorszervezet vezetője ellen.

Izrael biztonságát sem szolgálja

"Az amerikai elnök aggódik amiatt, hogy a légi csapás alááshatja a Palesztin Hatóságnak a terrortámadások leállítására tett erőfeszítéseit, és nem szolgálja Izrael biztonságát sem" - közölte kedden Ari Fleischer fehér házi szóvivő.

Washington tegyen valamit

Mahmúd Abbász, palesztin miniszterelnök ugyanacsak elítélte az akciót, és felszólította az Egyesült Államokat, hogy tegyen azonnali lépéseket a helyzet romlásának megakadályozására. Azt nem részletezte, mit vár el Washingtontól, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a történtek ellenére továbbra is igyekszik meggyőzni a szélsőséges palesztin mozgalmakat az Izrael-ellenes merényletek leállításának szükségességéről.

A Hamasz akarta megakadályozni a béketervet

Eközben az izraeli hadsereg közvetve beismerte, hogy a támadást Abdelaziz ar-Rantiszi Hamász-vezető ellen intézte. Az izraeli hadsereg közleményt hozott nyilvánosságra, amelyben részletesen felsorolta a szélsőséges palesztin szervezet által elkövetetett bűncselekményeket.

A dokumentum szerint a Hamász vezetői stratégiai döntést hoztak arról, hogy a rendezést célzó "útitervet" zátonyra futtatják, és leheletetlenné teszik a párbeszédet a terrorcselekmények leállításáról. A közlemény utal a június 4-i akabai találkozó előtt végrehajtott véres merényletekre és hangsúlyozza, hogy a hadsereg mindent megtesz az izraeli állampolgárok biztonságának megóvásáért.

Egyiptom, Szaúd-Arábia és Szíria ugyancsak elítélte az ar-Rantiszit ért izraeli támadást - jelentette az AFP. Az Arab Ligának a palesztin kérdésekkel foglalkozó bizottsága el-Manámában éppen külügyminiszteri értekezletet tartott az izraeli rakétatámadás idején. A tucatnyi arab ország és a Palesztin Hatóság külügyminiszteréből álló testület úgy ítélte meg, hogy az akciót Izrael a béketerev megtórpedózására használta.

Izraellel fölösleges tárgyalni

Elítélte a támadást a Muzulmán Testvérek iszlám mozgalom is, amelynek nyilatkozatában az áll, a támadás "az arab népek és vezetőik számára" csak azt bizonyítja, fölösleges mindenfajta békekezdeményezés Izraellel.

Hamasz: az utolsó cionistáig

A keddi támadásnak két halálos áldozata és huszonöt sérültje van. Könnyű sérüléseket szerzett a célpont is, a Hamasz-vezető Abdelaziz ar-Rantiszi, aki a támadás után azt nyilatkozta, a szervezet addig folytatja a harcot, amíg az utolsó "cionista" is eltűnik.