Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Magáncégeket fogtak perbe az iraki kínzások ügyében

2004.06.10. 16:01
A profit reményében kegyetlenkedtek annak a két, hírszerzési feladatokat ellátó cégnek a munkatársai, akiket az amerikai hadsereg bízott meg, hogy segítsék a hatóságok munkáját a kihallgatások során. A kínzásokat feltáró bizottság élére várhatóan új, az eddiginél magasabb rangú tisztet nevez ki a Pentagon.
Szokatlan pert indított egy San Diego-i emberi jogi szervezet, amikor két hírszerzési feladatot ellátó amerikai céget is azzal vádolt meg, hogy alkalmazottai a profit növelése érdekében vettek részt az abu-grébi börtönben kihallgatások során elkövetett kínzásokban, szexuális erőszakban, sőt kivégzésekben is - értesült az AP amerikai hírügynökség.

Saját apja halálát nézhette végig

A kereset több fogoly tanúvallomására hivatkozik, akiknek állításai a legkegyetlenebb módszerekről árulkodnak. A kínzásokkal kapcsolatban folyó kihallgatások során magát csak Rasídnak nevező iraki például arról számolt be az ügyvédeinek, hogy nyelvébe áramot vezettek, körmét letépték.

Egy Ahmed nevű volt foglyot állítása szerint arra kényszerítették, hogy végignézze 63 éves apjának halálát, Nájszefet pedig egy katonanő erőszakolt meg a földön, mondván "azért vagyunk itt, hogy elvegyük a férfiasságod".

A kereset egyebek között kártérítést követel az iraki foglyok számára, és azt, hogy az amerikai hadsereg számára hírszerzési feladatokat elvégző Titan és CACI cégeket tiltsák el a jövőben attól, hogy szerződést kössenek a hadsereggel iraki feladatok ellátására. Amerikában bevett gyakorlat, hogy a hatóságoknak privát cégek nyújtsanak segítséget, a Titan és a CACI iraki szerződéses alkalmazottai mint kormányzati kihallgatók és tolmácsok dolgoztak a börtönben.

A kereset azt állítja a cégek érdekeltek voltak abban, hogy a kihallgatások eredménnyel járjanak, mivel így egyéb megbízásokra is számíthattak a hadseregtől.

Nem lehetett őket felismerni

Mind a Titan, mind a CACI visszautasította a vádakat, a Titan szóvivője kijelentette, a kínzások ügyét vizsgáló kormányzati szervek nem is keresték meg őket az ügyben. A CACI rágalomnak nevezte a vádakat, amik "rossz hírbe hozzák az Egyesült Államok kormányának nevében Irakban és a világ más helyein elvégzett munkát".

Ennek ellentmondt, hogy az abu-grébi börtönben elkövetett kínzásokat feltáró vizsgálatok már megállapították, hogy a Titan egy és a CACI cég két embere is részt vett a tortúrákban, őket a kereset meg is nevezi.

A keresetet benyújtó szervezet ügyvédei az AP-nak elmondták, a vizsgálatok során komoly nehézséget jelent az, hogy a civil kihallgatók olykor a hadsereg ruhájában mutatkoztak, míg a katonák nem mindig hordtak egyenruhát, és egymást általában becenevükön szólították. "A szerződésesek nagyon vigyáztak, hogy inkognitóban maradjanak" - nyilatkozta Susan Burke, a felperesek egyik philadelphiai ügyvéde.

Az iraki főparancsnok összeférhetetlenségre hivatkozik

Szerdán a kihallgatásokat vezető George Fay őrnagy megtagadta felettese, Ricardo Sanchez, az Irakban állomásozó amerikai csapatok parancsnokának meghallgatását a kínzások ügyében. Sanchez altábornagy ezután kérvényezte a Pentagontól, hogy a továbbiakban ne kelljen semmilyen szerepet vállalni a kínzásokat feltáró vizsgálatokban.

Sanchezzel kapcsolatban már felmerült, hogy személyesen jelen volt több kínzásnál is, de felelősségét egyelőre nem állapították meg.

Sanchez május 19-i, az üggyel kapcsolatos szenátusi meghallgatása előtt ígéretet arra, hogy a vizsgálat olyan magasra jut majd, ameddig a felelősség megállapítható. A Pentagon egyelőre vizsgálja Sanchez kérvényét, a vizsgálóbizottság élére Donald Rumsfeld védelmi miniszter jelölheti ki Fay utódát, akinek feladata lesz a vizsgálat levezénylése.