Eleonóra
-1 °C
2 °C

Öt hónap után szabadult iraki fogságából a francia újságíró

2005.06.12. 15:39
Örömmámorban úszik Franciaország, mivel vasárnap öthónapos fogság után kiszabadult a Libération újságírója és iraki tolmácsa, akikről utóljára március elsején lehetett tudni hogy élnek. Florence Aubenas akkor az életéért könyörgött egy videofelvételen. A francia kormány nem részletezte a szabadulás körülményeit.

Több mint öt hónapig tartó raboskodás után kiszabadult és útban van hazafelé az Irakban foglyul ejtett Florence Aubenas francia újságírónő. Aubenas iraki tolmácsa szintén visszanyerte szabadságát, jelentette be a francia külügyminisztérium vasárnap.

Aubenas-t, a Libération című, baloldali irányultságú francialap Irakba kiküldött tudósítóját, valamint tolmácsát, Huszein Hanúnt január 5-én Bagdadban rabolták el.


Florence Aubenas a márciusi felvételen (EPA)
Az első és egyben utolsó nyilvános jele annak, hogy Aubenas életben van, egy március 1-jén közzétett rövid videofelvétel tanúsította. Ezen a láthatóan elcsigázott, 44 éves újságírónő segítségért könyörgött.

Nem részletezték

A Florence Aubenas-t szállító repülőgép előbb Ciprusra érkezik, ahonnan Philippe Douste-Blazy francia külügyminiszterrel utazik haza az újságírónő. Huszein Hanún Irakban maradt és visszatérhetett családjához.

A francia külügyminisztérium rövid közleményében nem tett említést a túszok kiszabadulásának részleteiről, sem fogva tartásuk helyszínéről.

Az iraki emberrablók fogságából május 22-én kiszabadult három román újságíró közül kettő - Marie-Jeanne Ion újságírónő, a Prima TV munkatársa és Sorin Dumitru Miscoci, a Prima TV operatőre, vasárnap elmondta, hogy francia kolléganőjüket ugyanott tartották fogva, ahol őket is.

A román újságírók elrablóiról az elmúlt hetekben derült ki, hogy a túszejtés háttérben az a szír-román üzletember állhat, aki megszervezte útjukat. A férfit letartóztatták.

Jacques Chirac francia államfő köszönetet mondott mindazoknak a tisztviselőknek, akik "veszélyes és nehéz körülmények között" mindent megtettek az újságírónő és munkatársa kiszabadításáért.

Nem fizettek

Nem történt váltságdíj kifizetés Florence Aubenas újságírónő szabadon bocsátása érdekében - állítja a párizsi kormány.

Jean-Francois Copé kormányszóvivő vasárnap este - miközben az egész ország lázasan készült Aubenas hazaérkezésére - az Europe-1 rádióállomásnak nyilatkozva kijelentette: az elrablók részéről "soha föl sem merült váltságdíj követelése", és ezért annak kifizetésére sem került sor.

Aubenas és iraki tolmácsa öt hónapi fogság után szombaton szabadult ki az emberrablók fogságából. Utóbbiak kilétét és követeléseit mind a mai napig homály fedi.