Sára, Márió
2 °C
4 °C

Négyszáz irakit tartóztattak le

2003.06.12. 10:37
Négyszáz irakit tartóztatott le az amerikai hadsereg Irakban. A háromezer katona részvételével tartott háromnapos hadműveletben négyen meghaltak, négyen megsebesültek. Az ellenállási gócpontot felszámolni szándokozó hadművelet eredmény nélkül zárult.
Közel 400 Huszeinhez hű irakit tartóztatott le az amerikai hadsereg Bagdadtól 70 kilométerre a Tigris folyó mentén. Az akció a szövetséges invázió óta a legnagyobb hadművelet volt, a The New York Times információi szerint mintegy 3000 katona vett benne részt. Az akció kedden indult és csütörtökön fejeződött be.

A hivatalos információ szerint a cél a Baath párt lojalistái és egyes fegyveres csoportok felszámolása volt. Az akcióban négy iraki meghalt, négy amerikai megsebesült. A háromnapos kutatás végül eredmény nélkül végződött, sem az ellenállók feltételezett gócpontját nem lelték, és arról sem érkezett jelentés, hogy elfogtak volna valakit az 55 körözött iraki vezető közül.

Folytatódnak a kisebb összecsapások

Még mindig legalább egy amerikai hal meg naponta Irakban azóta, hogy Bush elnök május elsején bejelentette a háború végét. Az elmúlt pár napban Bagdadban gránáttámadás következtében egy katona meghalt és egy megsebesült, korábban pedig egy ellenőrző pontnál lőttek le egy amerikait, akitől előtte állítólag orvosi segítséget kértek.

Két nappal korábban, kedden Ahmed Csalabi, a száműzetésben működő Iraki Nemzeti Kongresszus elnöke arról tájékoztatta az Egyesült Államokat, hogy konkrét információi vannak Huszein tartózkodási helyéről. Szerinte Huszein a Tigris folyó környékén bujkál, és ő áll az amerikaiak ellen elkövetett merényletek mögött.

A Magyar Hírlap riportjában arról ír, hogy még mindig kisebb összecsapások történnek, főként az ellenállás gócpontjának számító Bagdad környéki városokban. Mindennaposak az amerikai razziák, a kisebb lövöldözések. Az amerikai járőrözést még mindig nem váltotta föl az iraki rendőrség.