Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Kína mégis tartja a kapcsolatot a dalai lámával

2003.06.13. 15:53
Kína beismerte, hogy kapcsolatban áll a dalai lámával, akinek küldöttei másodszor tettek látogatást az országban. Kína továbbra sem engedélyezi viszont a láma visszatérését, és ragaszkodik ahhoz is, hogy Kína felszabadította Tibetet.
A kínai helyi sajtó beszámolója szerint az elmúlt hónapok folyamán ez volt a dalai láma küldötteinek második látogatása Lodi Gyaltsen Gyari vezetésével. A látogatás célja a kapcsolatok javítása Pekinggel, valamint az, hogy tárgyaljanak a tibeti buddhisták legfőbb vallási vezetőjének esetleges visszatéréséről, aki Dharamszala indiai városban él száműzetésben a kínai megszálló erők elleni 1959-es tibeti felkelés óta.

A Kínai álláspont világos

Kína továbbra is azt állítja, hogy a kínai népi felszabadító hadsereg "szabadította" fel Tibetet a buddhista szerzetesek befolyása alatti feudális rendszer alól, miközben a tibeti őslakosok és a humanitárius szervezetek megszállóknak tekintik őket.

A kínai külügyi szóvivő a látogatás kapcsán megerősítette: a dalai lámát illető pekingi álláspont világos, nem változott, ugyanakkor elismerte azt is, hogy a lámával nyitva vannak az érintkezés csatornái.

Pancsen lámára ellenláma

Peking korábban minden kapcsolatot megszakított a dalai lámával, miután a láma egy tibeti fiatalembert elismert a pancsen láma reinkarnációjának. A pancsen láma a dalai után a himalájai terület második legmagasabb egyházi méltósága. Peking erre egy "ellenláma" kijelölésével reagált.

A dalai láma küldötteinek kéthetes kínai látogatása az első lépés lehet afelé, hogy politikai megoldást találjanak a tibeti problémára, amely súlyosan beárnyékolja külföldön a Kínáról alkotott képet - írják elemzők.

A dáma nem törekszik Tibet függetlenségére

A dalai láma, aki élvezi a nemzetközi közösség és emberjogi szervezet rokonszenvét, többször is úgy nyilatkozott, hogy nem törekszik Tibet függetlenségére, csak az autonómia egy magasabb fokát kívánja a mostaninál annak érdekében, hogy megőrizze szülőföldje szokásait, nyelvét és vallását. Peking viszont meg van győződve arról, hogy a láma függetlenséget akar Tibetnek - írta az EFE spanyol hírügynökség.