Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Görögország: Ciprus nélkül nincs bővítés

2002.06.14. 10:08
Görögország nem fogja támogatni az Európai Unió bővítését, amennyiben bármelyik uniós tagállam kizárja Ciprus felvételét, ha nem sikerül rendezni a kettéosztott sziget problémáját.
Görögország EU mellé rendelt nagykövete szerint mindegyik görög párt számára elképzelhetetlen lenne a bővítés támogatása, ha az nem terjed ki Ciprusra. "Ha Ciprus nem lesz a csatlakozók első körében, nem lesz bővítés" - idézi Aristide Agathoclest a Financial Times.

Új határidő: az októberi EU-csúcs

A ciprusi kérdés rendezésére az év eleje óta folynak a tárgyalások a kettéosztott sziget két felének képviselői között. A megbeszélések eddig nem vezettek eredményre. A júniusi határidőig valószínűleg már nem születik megegyezés a sziget sorsáról, így az Európai Unió - amely természetesen inkább egy egyesített Ciprus felvételének örülne jobban - most arra sürgeti a feleket, hogy az októberi uniós csúcsig találjanak megoldást a kérdésre - írja az EUobserver.com.

Ankara hadba tart?

Bár a brüsszeli álláspont szerint a sziget problémájának rendezése nem előfeltétele Ciprus felvételének, azonban azzal az EU is tisztában van, hogy jelentősen megterhelné Törökországgal fenntartott kapcsolatát, ha csak Ciprus görög fele kerül be az Unióba. Ez a lépés amellett, hogy az utóbbi időszakban Görögország és Törökország között tapasztalható közeledésre is káros hatással lenne, megerősítené a sziget megosztottságát.

Tavaly Bülent Ecevit török kormányfő azzal fenyegetőzött: Ankara annektálná a sziget nemzetközileg el nem ismert török felét, ha Ciprus a sziget ügyének rendezése nélkül csatlakozik az EU-hoz.