Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Görögország: Ciprus nélkül nincs bővítés

2002.06.14. 10:08
Görögország nem fogja támogatni az Európai Unió bővítését, amennyiben bármelyik uniós tagállam kizárja Ciprus felvételét, ha nem sikerül rendezni a kettéosztott sziget problémáját.
Görögország EU mellé rendelt nagykövete szerint mindegyik görög párt számára elképzelhetetlen lenne a bővítés támogatása, ha az nem terjed ki Ciprusra. "Ha Ciprus nem lesz a csatlakozók első körében, nem lesz bővítés" - idézi Aristide Agathoclest a Financial Times.

Új határidő: az októberi EU-csúcs

A ciprusi kérdés rendezésére az év eleje óta folynak a tárgyalások a kettéosztott sziget két felének képviselői között. A megbeszélések eddig nem vezettek eredményre. A júniusi határidőig valószínűleg már nem születik megegyezés a sziget sorsáról, így az Európai Unió - amely természetesen inkább egy egyesített Ciprus felvételének örülne jobban - most arra sürgeti a feleket, hogy az októberi uniós csúcsig találjanak megoldást a kérdésre - írja az EUobserver.com.

Ankara hadba tart?

Bár a brüsszeli álláspont szerint a sziget problémájának rendezése nem előfeltétele Ciprus felvételének, azonban azzal az EU is tisztában van, hogy jelentősen megterhelné Törökországgal fenntartott kapcsolatát, ha csak Ciprus görög fele kerül be az Unióba. Ez a lépés amellett, hogy az utóbbi időszakban Görögország és Törökország között tapasztalható közeledésre is káros hatással lenne, megerősítené a sziget megosztottságát.

Tavaly Bülent Ecevit török kormányfő azzal fenyegetőzött: Ankara annektálná a sziget nemzetközileg el nem ismert török felét, ha Ciprus a sziget ügyének rendezése nélkül csatlakozik az EU-hoz.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!