Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Visszakapja pénzét Észak-Korea

2007.06.14. 09:00
Az USA által a kommunista állam atomprogramja miatt befagyasztatott 25 millió dolláros számla végre megkezdheti bonyodalmas útját New Yorkon és Oroszországon át Phenjanba. A hatoldalú tárgyalások eredményesek.

Megkezdődik csütörtökön annak az észak-koreai számlapénznek több lépcsőben történő átutalása egy makaói bankból, amit az Egyesült Államok korábban befagyasztatott, jelentette a Kyodo japán hírügynökség meg nem nevezett makaói kormányzati forrásokra hivatkozva.

A többlépcsős átutalás végén Phenjan hozzájuthat a szóban forgó, mintegy 25 millió amerikai dollárnak (ötmilliárd forintnak) megfelelő pénzéhez.

Észak-Korea mindeddig arra hivatkozva tagadta meg a jongbjoni atomreaktor bezárásáról februárban kötött hathatalmi megállapodás megvalósítását, hogy nem férhetett hozzá az Egyesült Államok által pénzmosás vádja miatt befagyasztatott összeghez. A pénz a Banco Delta Asiánál (BDA) szerepelt különböző számlákon.

Az összeget először a makaói bankból az amerikai jegybank szerepét betöltő FED New York-i részlegének utalják át, majd onnét az orosz központi bankba, végül megérkezik egy oroszországi bankban fenntartott észak-koreai számlára, jelentette a japán hírügynökség.

Nem bízzák a véletlenre

Az észak-koreai számlapénz befagyasztását az Egyesült Államok már egy ideje feloldatta, Phenjan mégsem kapta meg azt, először, mert nem közvetítő bank, majd azért, mert az észak-koreai vezetés ragaszkodott ahhoz, hogy bizonyítva lássa, a pénz tiszta, és az elektronikus átutalási rendszerben lehívható.

A japán lap információit sem makaói, sem japán hivatalos források nem erősítették meg, de magas rangú amerikai és dél-koreia politikusok valószínűsítették, hogy pénz eljut Phenjanba.