Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Schröder sem rajong az EU-elnöki poszt bevezetéséért

2002.06.14. 10:21
Gerhard Schröder német kancellár diszkréten elvetette azt az elképzelést, miszerint a tagállamok között félévente cserélődő uniós elnökség helyett egy európai államférfit válasszanak az Európai Unió élére.
Az Európai Unió jövőjét megvitató Konvent elnökével, Valéry Giscard d'Estaing-nel tartott találkozója után a német kancellár kijelentette: a brit-francia-spanyol javaslat, miszerint a rotációs elnökség helyett ötéves mandátummal válasszanak egy európai vezető politikust az EU Tanácsának élére, jelentősen megváltoztatná a tagállamok kormányait képviselő Tanács működésének módját, illetve hatással lenne a többi uniós intézmény Tanácshoz fűződő kapcsolatrendszerére is.

AZ EU Szerződését is módosítani kell?

A tervek szerint a június 21-22-i sevillai uniós csúcs is foglalkozik az EU-elnöki poszt bevezetésére irányuló indítvánnyal a Tanács működésére vonatkozó reformjavaslatok megvitatásának keretében. Schröder szerint azonban leginkább a Konventnek kellene foglalkoznia a kérdéssel, mert a javaslat nemcsak a Tanácsot, hanem az uniós intézmények közötti hatalmi viszonyokat is érinti, és az EU Szerződésének módosítását is kiválthatja.

Az EU kisebb országainak többsége már határozottan elutasította a három nagyobb tagállam által javasolt elnöki poszt létrehozását, ugyanis attól tartanak, hogy ez a megoldás szélesebb hatalmat adna a nagy országoknak, mivel szerintük az EU-elnök elkerülhetetlenül egy nagy tagállam vezető politikusa lenne. Először a Benelux-államok, majd Finnország képviselői fejezték ki nyíltan nemtetszésüket, végül Ausztria is kinyilvánította, hogy olyan megoldásban érdekelt, amely a jelenlegi rotációs elnökségi rendszerhez hasonlóan biztosítja a tagországok egyenlőségét.

Se Stoiber, se Schröder

A szeptemberi német választáson Schröder konzervatív kihívójaként induló, Edmund Stoiber is elutasította már az ötletet. Szerinte a javaslat gyengítené az európai integráció demokratikus legitimációját.

A legnagyobb uniós tagállam kormányának szava döntő súllyal szerepelhet majd a vitában. Az EUobserver.com értékelése szerint habár az utóbbi időben a közelgő választás és az ipari lobbi nyomása is arra sarkallta Schrödert, hogy keményen bírálja az Európai Bizottság néhány döntését, a kancellár mégis tiszteletben tartotta Németország hagyományos európai politikáját, így a tagállamok kormányait előtérbe helyező kormányközi metódussal szemben a brüsszeli testületet és az Európai Parlamentet támogató közösségi modell mellett tette le voksát az EU-elnöki javaslat kérdésében.