Emőke
-4 °C
9 °C

Négymilliárd dolláros Pentagon-tendert nyert a Boeing

2004.06.15. 12:28
Kiütötte a negyven éve szolgáló Lockheed-Martin gépeit a Boeing, a Pentagon ugyanis az új tengeralattjáró-vadász repülőit már az utasszállító gépeket gyártó óriástól rendelte meg. Az új feladatot a cég átalakított 737-ese fogja ellátni 2013-tól.
Csaknem négymilliárd (3,9) dolláros (több mint 800 milliárd forintos) állami megbízást nyert el a Boeing amerikai repülőgépgyár többek között haditengerészeti járőröző és tengeralattjáró-vadász harci repülőgép gyártására a Pentagon tenderén, értesült a BBC.

#alt#
P-3 Orion
Elrepülnek
Az amerikai védelmi minisztérium éppen egy évvel ezelőtt tiltotta el bizonyos állami megbízásoktól a Boeinget, miután kiderült, 1998-ban a cég ipari kémkedést folytatott legnagyobb riválisánál, a Lockheed Martinnál.

A civil gépek olcsók

A Lockheedet váratlanul érhette a döntés, mivel az amerikai haditengerészetnél ezekre a feladatokra hadrendbe állított géptípus, a P-3 Orion új szériájának kifejlesztésétől esett el. A P-3 ráadásul negyven éve szolgálja a haditengerészetet.

A Pentagon a Boeing 737-es utasszállítójának átalakított változata mellett döntött, amely alkalmas fegyverek és a tengeralattjárókat érzékelni képes technikai eszközök szállítására. A Boeing szerződése egyelőre az ún. különféle küldetéseken bevethető tengeri harcirepülő típus (MMA) néhány darabjának megépítéséről és teszteléséről szól.

A döntést a Pentagon azzal indokolta, hogy a főleg a civil repülés terén bizonyító céggel pénzt takaríthat meg. A későbbiekben az elnyert tender állami megrendeléseinek összege a húsz milliárd dollárt is elérheti. A Boeing új harcigépei először 2013-ban bukkanhatnak föl, az új MMA repülőkből a cég becslései szerint száz darab fog készülni.