József, Bánk
-7 °C
0 °C

Távozik a Fehér Házból Bush beszédírója

2006.06.15. 17:31
Hamarosan távozik a Fehér Házból George Bush amerikai elnök beszédírója és befolyásos tanácsadója, Michael Gerson csütörtöki lapértesülések szerint.

A 42 éves Gerson hét éven át szolgálta az Egyesült Államok első emberét, első elnöki mandátuma idején beszédíróként, majd pedig bizalmas tanácsadóként. Fontos szerepe volt a demokrácia világméretű előmozdításáról szóló doktrína megfogalmazásában, és egyik kezdeményezője a szegénység és az AIDS elleni globális harc erősítésének.

A sajtó szerint ő kovácsolta az olyan nevezetes kifejezéseket, mint az "együttérző konzervativizmus" vagy a "gonosz tengelye" és a beszédekbe gyakran szőtt bibliai utalásokat. Egy interjújában később panaszkodott, hogy a "gonosz tengelye" kifejezést közvetlenül Iránra, Irakra és Észak-Koreára szűkítették le, holott ezek az országok csak példák voltak a latorállamokra.

Az utolsó a sorban

Személyében az elnök negyedik régi munkatársa távozik az idén Andrew Card fehér házi kabinetfőnök, Scott McClellan szóvivő és John Snow pénzügyminiszter után. Card és McClellan a vérfrissítés jegyében köszönt le annak tervnek a keretében, hogy új arcokkal és új lendülettel javítsanak az elnöknek a közvélemény-kutató intézetek felméréseiben egyre romló megítélésén.

Gerson azonban nem ennek alapján válik ki az elnöki csapatból. A lapnak úgy nyilatkozott, hogy már hónapokkal ezelőtt felvetette távozását az elnöknek, de kivárta, amíg a politikai helyzet valamelyest megszilárdul. A jövőben könyveket szeretne írni.

Gerson befolyását jelzi, hogy a Fehér Ház nyugati szárnyában kapott irodát, ami beszédíró esetében legalábbis szokatlan. Karl Rove, az elnök másik befolyásos tanácsadója úgy nyilatkozott róla, hogy pótolhatatlan - olyan kaliberű ember, mint Gerson, egyszer akad egy nemzedékben.