József, Bánk
-6 °C
0 °C

Hídember Hongkong élén

2005.06.16. 20:39
Peking támogatásával megerősítették hivatalában Hongkong ideiglenes kormányzóját, Donald Cangot, aki a népszerűtlen Csi-huát váltotta. Az előző kormányzó ellen tömegtüntetéseket tartottak, mert a hét éve Kína alá tartozó hongkongiak féltették szabadságjogaikat.

A hongkongiak szemében népszerűtlen Tung Csi-hua (Tung Chee-hwa) távozása után ideiglenesen kinevezett Donald Cang marad Hongkong élén, döntött e pekingi befolyású elektori testület.


Cang kinevezése után üzemlátogatást tett, ahol hokizott egyet (EPA)
A Peking által kinevezett elektori testület 800 tagjából 674-en jelölték Cangot kormányzónak, míg további 36-an támogatásukról biztosították.

A helyi RTHK rádió szerint Cang két vetélytársa közül az egyik, Li Ving-tat (Lee Wing-tat), a Demokratikus Párt elnöke eleve vissza is lépett a választásoktól, mivel csak 50 jelölést kapott, a felét annak, amely a választásokon való indulást lehetővé teszi.

Donald Cang, elődével ellentétben, rendkívül népszerű Hongkongban: a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint a helyi lakosság 70 százalékának támogatását élvezi.

Nem mindenki szereti

Néhány Peking-barát hongkongi politikus gyanakvással figyeli tevékenységét, mivel hosszú ideig szolgált a brit gyarmati kormányban, s éppen azelőtt ütötte lovaggá II. Erzsébet angol királynő, mielőtt Nagy-Britannia visszaadta Hongkongot Kínának. A pekingi vezetőknek azonban nincs kifogásuk ellene, már többször is támogatásukról biztosították.

Hongkongban nem közvetlen szavazással választják meg a terület legfőbb vezetőjét, hanem egy bonyolult szabályok szerint összeállított elektori testület dönt a személyéről.

Ezt a választási rendszert a brit gyarmati időszakból örökölte a Gyöngy-folyó torkolatában fekvő dúsgazdag terület, a kínai állam változatlan formában vette át a brit gyarmati hatalomtól. Egyre erősödik azonban az a népi követelés, hogy szüntessék meg az elektori rendszert, és a terület mintegy hatmilliós lakossága közvetlenül választhassa meg legfőbb vezetőjét.