Auguszta
-3 °C
2 °C

Gyorsforgalmi épül Kassa és Miskolc között

2007.06.18. 19:56
A V4-ek pozsonyi csúcstalálkozója után kétoldalú megbeszélést folytatott Gyurcsány Ferenc és Robert Fico. A szlovák és magyar miniszterelnökök "Közös múlt, közös jövő - a közös projektek fényében" címmel kétoldalú egyezményt írtak alá. A megbeszélésen szóba került Malina Hedvig ügye is.

"Közös múlt, közös jövő - a közös projektek fényében" címmel kétoldalú egyezményt írt alá hétfőn Pozsonyban Gyurcsány Ferenc magyar, és Robert Fico szlovák miniszterelnök.

A dokumentumban leszögezik, a két ország kapcsolatait a jövőben is a magyar-szlovák alapszerződésben rögzített elvekre alapozzák, és ennek megfelelően hajtják végre a hétfőn aláírt egyezmény 14 pontját. Ezek között kiemelten szerepel, hogy hat hónapon belül üljön össze az alapszerződés értelmében létrejött 11 vegyesbizottság.

Októberig finanszírozási terv

A felek maximális erőfeszítést tesznek, hogy 2007 októberéig aláírják a finanszírozási tervet két Ipoly-híd újjáépítéséről, és közös javaslatot tesznek a Kassa-Miskolc szakaszra tervezett gyorsforgalmi autóút megvalósítására kidolgozott projektekhez szükséges ütemtervre.

A Robert Ficóval folytatott kétoldalú megbeszélésen Gyurcsány Ferenc Malina Hedvig ügyét is felvetette. A magyar miniszterelnök elmondta: "a kérdést a plenáris ülésen és a kétoldalú megbeszélésünkön óhatatlanul felvetettem, hiszen az ügy olyan értelmezést kapott, hogy annak emberjogi vonatkozásai miatt természetesnek tartom beszélni róla, és az is természetes, hogy az eset fejleményeit Magyarországon is figyelemmel kísérjük."

Nem vitáztak Malina Hedvig ügyéről

Gyurcsány Ferenc szerint "mindkét ország érdeke az, hogy még csak a gyanú se fogalmazódjon meg. Hasonlóképpen közös érdek, hogy mindenki pártatlan igazságszolgáltatást lásson a folyamatban, mert ez tudja lecsillapítani a kedélyeket és ez tudja leszerelni a kétkedőket." "Ha bárkinek is az lesz az érzése, hogy valaki könnyen lehet áldozatból gyanúsított, akkor az emberek félni fognak az igazságszolgáltatáshoz fordulni" - fogalmazta meg az ilyen jellegű ügyek általános tanulságát a miniszterelnök.

Hozzátette, ha az ember egy-egy konkrét kérdésben nincs meggyőződve valamelyik fél teljes igazságáról, akkor hivatalosan nem mondhat véleményt. "Az pedig, hogy magánemberként mi a véleményem erről a dologról, gondolom nem fontos" - mondta Gyurcsány Ferenc.

Robert Fico reagálásáról szólva a miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy a szlovák álláspont ismertetésére nincs jogosítványa, és ha erről nyilatkozna "az diplomácia szempontból semmiképpen sem lenne elegáns. Nem mondhatok többet annál, hogy vita nem volt a felek között" - válaszolta Gyurcsány Ferenc.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft