Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Robbantott az ETA a Costa del Sol-on

2002.06.21. 16:32
Hat sérültje van azoknak a Spanyolországban történt merényletnek, amelyek pénteken történtek két üdülőhelyen. Az egyik pokolgép néhány órával az Európai Unió kétnapos sevillai csúcstalálkozójának kezdete előtt robbant.
Gépkocsiba rejtett pokolgép robbant pénteken reggel Spanyolország déli részén, a Costa del Sol egyik üdülőhelyén, a Malaga városától mintegy húsz kilométerre fekvő Fuengirolában.

Külföldi sérültek

Hat ember - egy spanyol állampolgár és öt külföldi turista - megsérült. Az utóbbiak nemzetiségéről csak annyit tudni egyelőre, hogy kettő közülük brit. A külföldi turisták könnyebb sérüléseket szenvedtek, és a helyszínen részesültek orvosi ellátásban. A spanyol sérültet kórházba kellett szállítani. A sérülések zömét szerterepülő üvegszilánkok okozták.

Újabb robbantás

Alig néhány órával a fuengirolai robbantás után újabb gépkocsiba rejtett pokolgép robbant fel az előző helyszíntől nem messze fekvő Marbella település központjában. Rendőrségi jelentések szerint a Marbella főútján 13 óra körül történt robbantásnak nincsenek sérültjei.

Az ETA vállalta

Egy ismeretlen telefonáló, aki azt állította, hogy a Baszk Haza és Szabadság (ETA) szakadár szervezet nevében beszél, percekkel a robbanás előtt figyelmeztette a rendőrséget a készülő merényletekre. Így még sikerült a detonáció előtt lezárni a robbantások körzeteit, ennek köszönhetően nem történt több és súlyosabb személyi sérülés.

Az időzítés

Az ETA gyakran időzíti merényleteit jelentős politikai eseményekhez. A robbanás most néhány órával az Európai Unió kétnapos sevillai csúcstalálkozójának kezdete előtt történt. Mindazonáltal nem valószínű, hogy közvetlen összefüggésben lenne ezzel a rendezvénnyel, hiszen mind Fuengirola, mind Marbella több száz kilométerre van a csúcsértekezlet helyszínétől.

Az ETA a Baszkföld függetlenségéért mintegy harminc éve folytat harcot. A szervezet erőszakos akcióiban közel 800-an vesztették életüket Spanyolország északi és Franciaország délnyugati részén.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!