Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Újra Irakban a magyar katonák

2005.06.21. 07:17
Bár a Honvédelmi Minisztérium tavaly december azt közölte, az iraki magyar misszió katonái és felszerelése kiköltözött az al-hillai táborból, az MTV híradója szerint 35 magyar katona titokban utazott ki, hogy a maradék felszerelést hazaszállítsa.

Harmincöt magyar katona utazott titokban Irakban, hogy összecsomagolja és elszállítsa a tavaly missziót teljesítő magyar szállítózászlóalj kint maradt felszerelését, értesült az MTV híradója.

A köztévé szerint a Honvédelmi Minisztérium (HM) biztonsági okokból hallgatott a katonák kiutazásról. A misszió a híradó információi szerint egy hónapig tart.

Az utolsó magyar katona tavaly december 20-án hagyta el Irakot, és a HM akkori közlése szerint a katonák felszereléseit és technikai eszközeit "átcsoportosították a hadszíntérről", amely a misszió helyszínéről, al-Hillától a 670 kilométerre lévő Kuvaitba szállítást jelentette.

Másfél éves misszióban egy hősi halott

Az első magyar katona 2003 júliusában érkezett meg az Irak középső részén, Babilon tartományban lévő al-Hillába. Az alakulat másfél év alatt 642 szállítási feladat során 50 ezer tonnányi árut - humanitárius segély, élelmezési, ruházati, erődítési anyagok - szállítva 2,5 millió kilométert tett meg.

A misszióban egy magyar katona, Nagy Richárd szakaszvezető hunyt el, miután egy magyar menetoszlop ellen pokolgépes támadást hajtottak végre iraki lázadók.

Az Országgyűlés 2004. november 15-én elutasította azt a határozati javaslatot, hogy 2005. március 31-ig maradjanak a magyar katonák Irakban. Ezt követően a miniszterelnök bejelentette, hogy a jövő nyártól egy 150 fős kiképzőosztagot küld Magyarország Irakba, ám erre egyelőre nem érkezett felkérés az Egyesült Államok részéről.