Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

A bogaras Szaddám Jézusnak látja magát

2005.06.21. 09:01
Exkluzív interjút készített egy amerikai magazin Szaddám Huszein elűzött iraki elnök fogva tartóival, akik elmondták, az exelnök tisztaságmániás, Clintonnal nincs semmi baja, de Bushékat nem bírja. Rejtekhelyének elárulóját Júdásként, magát pedig Jézusként emlegeti.

A lehetőségekhez képest bensőséges viszony alakult Szaddám Huszein elűzött iraki diktátor és az őt fogva tartó amerikai őrök között, legalábbis ez derül ki az amerikai GQ magazin legfrissebb számából, amely exkluzív interjúkat készített az exelnököt őrző katonákkal. Az írásból az AP készített lapszemlét.

A fiatal pennsylvaniai katonák beszámolója szerint az iraki elnök oda van a Doritos kukoricapehelyért, utálja viszont a gyümölcsös fajtát, a Froot Loopsot, akárcsak az ellene háborút viselő két George Busht, miközben szerinte Bill Clinton elnök "oké" volt.

Barátságosan, tört angolsággal


A fogoly Szaddám Huszein
kiszivárgott képei
Szaddám Huszeint a hírek szerint nem félemlítette meg szűkös cellája, még mindig Irak elnökének tartja magát, számoltak be az exelnököt tíz hónapig felvigyázó őrök, akikkel tört angolsággal és barátsággal közeledett Szaddám.

A 19 éves minookai Sean O'Shea elmondta, hogy idővel hogyan változtak meg az exelnök érzései mégis az ifjabb George Bush amerikai irányában: "A vége felé már azt mondogatta, nem neheztel rá, és szeretne vele beszélgetni, hogy összebarátkozzanak."

A fiatal katona felidézte, mit mondott Szaddám a tömegpusztító-fegyverekről: "[Bush] Tudja, hogy nincs semmim, semmi tömegpusztító-fegyver. Tudja, hogy semmit nem fog találni." Az amerikai vezetés és szövetségeseik legfőbb indoka Irak 2003-as lerohanására éppen Szaddám tömegpusztítófegyver-arzenáljának léte volt.

Jó tanácsok házassághoz

A tapasztalt férj és apa Szaddám nem fukarkodott az atyai jótanácsokban sem. Az agglegény O'Sheanek azt tanácsolta például, hogy olyan feleséget vegyen el, aki "se nem túl okos, se nem túl buta, nem öreg, de nem fiatal, és tudjon főzni és takarítani".

Az exelnök naponta ötször imádkozik, és egy állítása szerint a romok között talált, megégett, golyóütötte Koránt tart mindig az ágyánál.

Őrei szerint Szaddám tisztaságmániás, aki minden kézfogás után kezet mos, evés előtt akkurátosan elmos mindent még egyszer. A csirkét és a halat szereti, de a marhahúst nem eszi meg. "Baktériumfóbiája van, vagy hogy hívják ezt" - nyilatkozta Jesse Dawson nevű őre.

Azok a hülye amerikaiak!

Szaddám nevetve mesélte, hogy hogy lépett meg, amikor 2003 nyarán az amerikai gépek bombázni kezdték Bagdadot, miközben a páncélosok átlépték a városhatárt. Az iraki elnök taxiba pattant hogy egy másik palotájába meneküljön, de a gépek pont azt bombázták, és nem azt, amiben ő volt. "Amerika, a hülyék. Pont a rossz palotát bombázták" - mesélte nevetve.

Elfogásával kapcsolatban már nem volt ilyen nyugodt: őrei szerint egyenesen az őrület kergette, amikor arról mesélt, hogyan árulta el rejtekhelyét az egyetlen ember, akiben megbízott. Szaddám önmagát Jézushoz, árulóját pedig Júdáshoz hasonlította.

Igaz, az amerikai hatóságok azt állították, hogy több hírszerzési forrás is jelentett búvóhelyéről. A GQ-nak nyilatkozó katonák beszámolóit a Pentagon nem kommentálta.

Szaddám Huszein perét az iraki vezetés ősszel akarja elkezdeni, de az amerikaiak húzódzkodnak ettől, mert szerintük még nem sikerült mind a 12 vádpontot megfelelően bizonyítani. Az exelnököt mindazonáltal már többször meghallgatták, és az eleinte magabiztos magatartása megtört, belenyugvó hallgatásba váltott át.