Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Borult az Irak - al-Kaida kapcsolat is

2003.06.23. 16:52
Egyre nyilvánvalóbb, hogy az amerikai kormányzat a hírszerzési információkat csak annyiban használta föl, amennyiben azok bizonyítékul szolgálhattak az Irak elleni háborúhoz, így az sem volt soha alátámasztva, hogy az Al-Kaida együttműködött Szaddám Huszeinnel. Bush sosem hazudott, csak nem mondott el mindent - írja a Washington Post.
Az amerikai titkosszolgálatok összegyűjtött jelentéseit tartalmazó dokumentumcsomag (National Intelligence Estimate - NIE) továbbra sem publikus a kongresszus előtt.

Az ominózus Bush-beszéd

A NIE titkosszolgálati tisztviselők által kiszivárogtatott hírek szerint sokkal több ellentmondásosabb és óvatosságra intő megjegyzésekkel ellátott információt tartalmazott, mint azt az október 7-én Cincinnatiban elhangzott, a kongresszust végül is a háborúra rábíró, ominózus Bush-beszéd után gondolni lehetett volna.

A beszéd azt a konklúziót vonta le ugyanis, hogy az al-Kaida terrorszervezet már jó egy évtizede kiváló kapcsolatokat ápol Szaddám Huszinnel, Irakban állami támogatással al-Kaida tagokat képeznek ki, ahol bombagyártásra és vegyifegyver elkészítésére okítják a terroristákat.

Sőt - hangzott el a végső érv - Szaddám komoly fenyegetést jelent Amerika számára. Bush elnök épp csak a feltételezések körülményeit és a megszerzett információval szembeni fenntartásokat felejtette el ismertetni. Igaz így kisebb lett volna az esély arra, hogy az amerikai vezetés a háború mellett döntsön.

Összehasonlító elemzés

A hírszerzés információinak és a Bush-kabinet abból levont döntéseinek vizsgálatát előző héten a kongresszus mindkét háza is megkezdte, a demokrata képviselők közül nem egy vádolja egyenesen hazudozással Bush elnököt. Bush azzal vágott vissza, hogy "revizionista történészeknek" nevezte vizsgálódó törvényhozókat, és megesküdött, hogy meglesznek a bizonyítékok Huszein fegyverprogramját illetően, "bármennyi időbe telik is."

A vizsgálat akkor indult meg, amikor a Szenátusban a demokraták követelték, hogy hozzák nyilvánosságra a NIE mind a 90 oldalát, a kongresszus számára kiadott 28 odalas hivatalos kiadvány helyett, amely a Bush-beszéd alapját is képezte.

Kritikus pontok

A Washington Post gyűjtése alapján az alábbi markáns Bush-kijelentések szorultak volna kiegészítésre.

    BUSH: Irak bármelyik nap képes lenne vegyi vagy biológiai fegyvert adni a terroristákan, és szövetségeseivel "ujjlenyomat hagyása nélkül" tudná csapást mérni Amerikára.

    NIE: Igaz, de csak kifejezetten extrém helyzetben. Csak akkor, ha Szaddám más esélyt nem látna, hogy megállítsa az amerikai inváziót. Az iraki elnök is tisztában volt vele, hogy ez rengeteg saját emberének életébe kerülne.

    BUSH: Irak és al-Kaida között magas szintű egyeztetés folyik az kilencvenes évek eleje óta.

    NIE: Szaddám Huszeint és bin Ladent, akinek szervezete ekkor még gyerekcipőben járt valóban egyesítette valamelyest az ellenséges Szaúd-Arábia elleni fellépés, de semmi sem bizonyítja, hogy ez folytatódott volna.

Szavazás a háborúra

A NIE jelentést teljes egészében a kongresszusból nem ismerte senki néhány szenátort leszámítva, abból csak a hivatalos kiadást nézhette át a kongresszus október 4-én. A 7-én elhangzott beszéd után pedig 10-én a kongresszus felhatalmazta Busht a háború megindítására.

A dolgok ilyetén alakulását látva Bob Graham, demokrata szenátor kérte, hogy ennél többet hozzanak nyilvánosságra. Ezt alátámasztani látszott George Tenet a Központi Hírszerzési Iroda (CIA) igazgatójával váltott levelezése is, amelyből kiderült, hogy egyes információkat elhallgattak egyeseket kihangsúlyoztak.

Ám a 8-án CIA-vezér is visszavonulót fújt, kijelentve, hogy nincs ellentmondás a beszéd és a NIE között, és egy levélben értesítette Grahamet is, hogy a jelentésből nem áll módjában többet nyilvánosságra hozni.