Angelika
-4 °C
3 °C

A Hamász tűzszünetet fogadott el

2003.06.25. 20:14
Beszüntetnek minden támadást az izraeliek ellen - erről állapodott meg a három legjelentősebb radikális palesztin szervezet, köztük a Hamász is. Arafat már áldását adta a megállapodásra, és a hivatalos bejelentést is nemsokára megteszik. Bush továbbra is kételkedik mind a Hamászban, mind Arafatban. Rantiszi palesztin vezető szerint a tűzszüneti megállpodás hazugság.
Háromhónapos tűzszünetet fogadott el a három radikális palesztin szervezet, a Hamász, az Al-Aksza Mártírjai és az iszlám Dzsihád szerdán, jelentették be palesztin tisztviselők. A tűzszűneti megállapodást elküldték Jasszer Arafatnak palesztin elnöknek, aki áldását adta az ügyletre, és kifejtette, most már Izraelen a sor, hogy beszüntesse a radikális vezetők elleni akciókat, és elfogadja a palesztin szervezetek felajánlotta tűzszünetet - számolt be a CNN.

Egyidejű izraeli támadás

A megállapodás azt jelentheti, hogy folytatódhat az amerikai külügy által javasolt "békeútiterv", amely az utóbbi hetekben teljesen megakadt a palesztin terrorszervezetek és az izraeli hadsereg folyamatos akciói miatt. A két fél általában egymásra mutogatott.

Ugyanakkor azzal egy időben, hogy megszületett a tűzszüneti egyezmény, az izraeli erők csapást mértek egy Hamasz-alakulatra, amely az izraeli hadsereg szóvivője szerint aknavetővel készült merényletet készült elkövetni. Az izraeliek rakétával támadtak a több autóból álló konvojra.

A támadás során két járókelő meghalt és tizenegyen megsebesültek, a Hamász-tag célszemély Mohamed Abu Sziám megmenekült, de egy lábát amputálni kellett.

Rantiszi szerint az egész hazugság

"Mindez hazugság" - mondta szerda este Abdel Aziz Rantiszi Hamasz-vezető, számolt be a Háárec izraeli lap. A megállpodást sem a palesztin, sem az izraeli hatóság részéről eddig hivatalosan nem erősítették meg, és az Iszlám Dzsihád egyik tisztviselője is Rantisziéihez hasonló szavakkal illette a felröppent híreket.

Rantiszi az izraeli légierő támadására reagált.

Hivatalos bejelentés Kairóban

A tűzszüneti egyezmény hivatalos bejelentése várhatóan az egyiptomi fővárosban, Kairóban várható, ahol a szervezetek vezetői összegyűltek már.

A megállapodás szövege tartalmazza, hogy a radikális szervezetek befejeznek három hónapra mindenfajta támadást, így elég valószínű, hogy ebbe az izraeli civileken kívül a katonák is beletartoznak.

Az útiterv megakadása

A szervezetekre már hetek óta nyomást gyakorol a palesztin miniszterelnök, Mahmúd Abbász, miután a jordániai Akvabában George Bush amerikai elnökkel, Ariel Saron izraeli kormányfővel június elején megállapodott, hogy folytatják az "útitervet", vagyis a palesztinok felhagynak az intifádával, az izraeliek pedig felszámolják az izraeli telepeket. Az útiterv az ENSZ, Oroszország és az Európai Unió együttműködésével készült.

Mahmúd Abbász akkor felszólította a radikális szervezeteket, hogy fogadják el ők is a jordániai megállapodást, ám azt a Hamász elutasította, mondván Abbász elárulta a palesztinokat.

Néhány nap múlva az izraeli hadsereg támadást intézett a Hamasz egyik vezetője ellen, amelyet Amerika, az Arab Liga és az ENSZ is elítélt. Ezután egymást követték az öngyilkos palesztin merényletek, és az izraeli hadsereg akciói magas rangú, főként a Hamász-vezetők ellen.

Bush: Hiszem ha látom

Mindenestre, ha a megállapodást valódi tűzszünet követne, Izrael várhatóan felhagyna a radikális vezetők likvidálásával, és volna esély folytatni a békefolyamatot. Arafat titkára mindenestre felszólította Amerikát, hogy gyakoroljon hatást az izraeli vezetésen.

"Hiszem, ha látom" - mondta Bush washingtoni sajtótájékoztatóján, aki már többször kifejezte kételyét mind a Hamásszal, mind Arafattal kapcsolatban.

Bush eközben Washingtonban találkozott Roman Prodival, az Európai Bizottság elnökével és az Európai Tanács soros elnökével, a görög miniszterelnök Kosztasz Szimitisszel az Egyesült Államok és az Európai Unió szokásos évi csúcsértekezletén.

Az Egyesült Államok egyebek között azt várja az Európai Uniótól, hogy erélyesen lépjen fel a Hamász palesztin szervezet ellen, nyilvánítsa hivatalosan terrorszervezetté annak politikai szárnyát és vágják el pénzügyi forrásait, valamint "mellőzék" Jasszer Arafatot, akit béke ellenségének tekint az amerikai vezetés.