Virág
0 °C
2 °C

Nagyjavítás az amerikai nukleáris létesítményekben

2003.06.25. 17:55
Ellopott kisteherautó és plutónium-oxid valamint szundikáló biztonsági őrök az utóbbi időszak legnagyobb védelmi bakijai az amerikai nukleáris laboratóriumokban. A vezetés átfogó változtatásokat rendelt el, melyek megvalósítása öt évig is eltarthat.
Az amerikai energiaügyi miniszter, Spencer Abraham utasította a nukleáris védelemmel megbízott irodát, hogy tegyen "aggresszív és messzemenő" változtatásokat a nukleáris létesítmények védelmének szigorítása érdekében.

Az utóbbi idők biztonsági felsülései közül volt, hogy elaludtak a biztonsági őrök, kulcsokat, belépőket, sőt egy egész furgont is elloptak és nemrégen eltűnt néhány plutónium-oxidos ampulla.

Lépést kell tartani

A biztonság rendszerek "átfogó generáljavítása" azonban a kongresszus beszámolója szerint öt évet is igénybe vehetnek, ennyi kell ahhoz, hogy lépést tartsanak a terroristák jelentette fokozott fenyegetéssel.

A biztonsági bakik a három legnagyobb nukleáris létesítményt érintettek, mint az Új Mexikó államban található Los Alamos és Sandia valamint a kaliforniai Lawrence Livermore.

Már Kínában hasad tovább

A Los-Alamos-i laboratórium fejének tavaly kellett távoznia, miután lopással és csalással vádolták meg csapatát. Akkor egy tajvani születésü munkatárs lovasított meg néhány nukleáris titkot, ameleyeket a kínai kormánynak továbbított.

Mindenestre az energiaügyi minisztérium különös figyelemmel viseltet ezután a létesítmények biztonsága iránt, amelyet alátámasztanak az egyik szenátornak a képviselőház előtt elhangzott szavai: "Nukleáris titkaink nincsenek biztonságban" - mondta Chuck Grassley.

Zűr a fejekben

Nem teljesen így gondolja ugyanakkor a nukleáris védelmi iroda, aki csupán a plutónium-oxidos esetett vélte "elkönyvelendőnek."

Az, hogy a kongresszus leteremtette az irodát egy másik szervezet beszámolója alapján történt, ami miatt megindult az oda-vissza nyilatkozgatás. Mindenestre ez is csak alátámasztja a jelentésben található egyik fő problémát, miszerint a legnagyobb baj a fejekben levő zűrrel van a felelősségvállalás és a szerepek kérdésében.