Emőke
-4 °C
9 °C

A parlamentet és az utcát is blokád alá vette az ukrán ellenzék

2006.06.27. 19:59
A legnagyobb ellenzéki ukrán parlamenti párt megakadályozta kedden a parlament ülését, a parlamenti tisztségek elosztása ellen tiltakozva. A kijevi utcákat eközben ellenzéki tüntetők tízezrei foglalták el a júliustól a duplájára emelkedő energiaárak ellen tiltakozva.

A narancsos forradalom vesztese, Viktor Janukovics volt kormányfő vezette ellenzéki Régiók Pártja több tucatnyi képviselője körülvette a szónoki és az elnöki emelvényt, míg mások megakadályozták, hogy a többi frakció képviselői regisztráltassák magukat az ülésre.

A Régiók Pártja azért döntött így, mert kifogásolja, hogy a narancsszínűek "csomagban", egyszerre és név szerinti szavazással kívánnak csütörtökön szavazni Julija Timosenko miniszterelnöki és az elnököt támogató Mi Ukrajnánk pártszövetség jelöltje, Petro Porosenko házelnöki megbízatásáról.

Követelik továbbá a parlamenti tisztségeknek a választási eredménnyel arányos elosztását.

Juscsenko nem akarja
kihagyni az olasz-ukránt
Úgy látszik, a forrongó belpolitikai hangulat sem akadályozza meg Viktor Juscsenko elnököt, hogy a németországi labdarúgó-világbajnokság péntek esti, Ukrajna és Olaszország közötti negyeddöntős összecsapását a hamburgi helyszínen nézze meg. "Ez a siker az ország egységét erősíti, növeli a hazafias érzést, s gyönyörű ajándék az ukránoknak a függetlenség 15. évfordulójára" - fogalmazott a svájciak elleni sikerről az elnök. Bővebben >>

Janukovics pártelnök kilátásba helyezte, hogy addig folytatják a parlamenti blokádot, amíg nem telik le a kormány felállítására megszabott harmincnapos alkotmányos határidő, amelynek elteltével fel kell oszlatni a parlamentet és új választást kell kiírni.

Eközben a BBC beszámolója szerint óriási tüntetés volt kedden Kijevben, mert július 1-től megduplázódnak az energiaárak.

A drágulás oka az év eleji ukrán-orosz gázárvitát lezáró, Ukrajnának sokkal előnytelenebb szerződés, közel a dupláját kell fizetnie az Oroszországból érkező földgázért.

A narancsszínűek - a Julija Timosenko Tömb, a Mi Ukrajnánk és az Ukrajna Szocialista Pártja - a tervek szerint kedd este vitatják meg a Régiók Pártja ultimátumát - közölte Roman Bezszmertnij, a Mi Ukrajnánk frakcióvezetője.