Sára, Márió
2 °C
6 °C

Molotov koktéllal harcolnak a NATO-csúcs ellen tüntetők

2004.06.28. 12:18
Hétfőn kevesebben tüntettek ugyan az isztambuli NATO-csúcs ellen, de a rendőrökkel összecsapó kétezer felvonuló radikálisabb eszközökhöz nyúlt, és utcakövekkel és benzines palackokkal támadt a rendőrökre. Az összecsapásokban több rendőr és tüntető megsérült, a város több pontján még délelőtt is folytak az összetűzések.
Heves összecsapás robbant ki hétfő délelőtt Isztambulban, ahol a rendőrség vízágyúkat és könnygázt alkalmazva akadályozta meg, hogy benzines palackokkal felfegyverkezett tüntetők közelítsék meg a NATO-csúcsértekezlet helyszínét.

Amikor a kevesebb több

Könnygázt vetettek be
Tekintse meg képeinket - klikk!
Az összecsapásra a török nagyváros európai oldalán, a csúcsértekezletnek otthont adó kongresszusi központtól három kilométerre került sor. A tüntetésen mintegy kétezer ember vett részt, jóval kevesebben tehát, mint előző nap, a NATO-csúcs és George Bush amerikai elnök látogatása ellen tiltakozó, több tízezres isztambuli tömegmegmozduláson.

A résztvevők a jelek szerint sokkal radikálisabbak voltak, mint a vasárnapi tüntetők. Felszedett utcaköveket, valamint benzines palackokat dobáltak a rendőrökre, akik a vízágyúk és a könnygáz mellett gumibotokkal verték vissza az áttörési kísérletet.

A török tévék beszámolói szerint mind a rendfenntartó erők tagjai, mint a tüntetők közül többen megsérültek, s a rendőrök - akiknek akcióját páncélozott járművek is segítették - sok embert letartóztattak. A megmozdulás résztvevői közül néhányan áttörték a rendőrök sorfalát, és egészen közel jutottak a csúcs környékét lezáró kordonig.

A Taksim téren (Isztambul európai részének egyik főterén, a kordontól körülbelül 1 kilométerre) legalább hat kocsit felborítottak. Arra azonban esélyük sem volt, hogy megzavarják a csúcsértekezletet. A rendezvényt 26 ezer rendőr biztosítja, és - legalábbis az MTI-tudósítók tapasztalatai szerint - közülük több ezren a helyszín közvetlen környékét szállták meg.

Még folynak az összecsapások

Könnygázt vetettek be
Tekintse meg képeinket!
Egyes hírek szerint egy másik városnegyedben is összecsapás tört ki a rendőrök és tüntetők között, s a rendfenntartó erők itt szintén könnygázt, illetve gumibotot alkalmaztak. Ez a csata is három kilométerre volt a csúcs színhelyétől, itt állítólag még mindig tartanak az összetűzések.

Az NTV török hírtelevízió jelentése szerint a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet hívei a Boszporusz egyik hídján megpróbáltak kifeszíteni hétfőn egy óriási transzparenst, amelyen a NATO atomfegyvereinek felszámolására szólítottak volna fel. A rendőrség közbelépett, több embert letartóztatott.

A török hatóságok több helyszínt jelöltek ki a NATO-csúcs elleni esetleges tüntetésekre, de mindegyik jóval messzebb van a kongresszusi központtól, mint a hétfői összecsapások helyszínei. A hétfői tüntetéseket egyébként engedély nélkül tartották. A NATO-csúcsot és Bush elnök látogatását megelőző eddigi törökországi tüntetések viszonylag békésen zajlottak, egyedül egy szombat esti ankarai demonstráció torkollott összecsapásokba.