Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Nemi erőszak miatt perelik a brit katonákat

2003.07.02. 12:31
Kenyai nők százai perelhetik a brit védelmi minisztériumot, miután azzal vádolják a Kenyában állomásozó brit katonákat, hogy harminc éven keresztül folyamatosan megerőszakolták őket. A nőket egy brit ügyvéd képviseli, és minden jogi segítséget megkapnak az Egyesült Királyságtól - jelentette a BBC.
A maszáj törzshöz tartozó nők azért folyamodtak jogorvoslatért, mert állításuk szerint 1983 és 2002 között a lakóhelyük közelében, az ország középső részén fekvő Kenya-hegyen lévő kiképzőtábor brit katonái rendszeresen, csapatostul kényszerítették őket nemi közösülésre.

Hatszázötven nő perelne

A panaszosok közül mintegy száz nő rendelkezik rendőrségi vagy orvosi bizonyítékokkal, de összesen 650-en vallották magukat erőszak áldozatának.

Bár sokan jó üzletet láthatnak a dologban, Martin Day, a nőket képvsielő ügyvéd szerint nem valószínű, hogy a sértettek a remélt haszonért vállalnák az áldozat szerepét.

A helyi szokások szerint ugyanis a megerőszakolt nőnek megvetéssel kell szembenéznie, ha egy ilyen eset kitudódik. Egy ismert esetben például, a férj egyszerűen elkergette a házából az asszonyt.

Félvér gyerekek is jelentkeztek

A nőket most arra kérték, hogy a helyi hatóságoktól kérjenek igazolást, hol voltak, mit csináltak a kérdéses időszakban.

Megerősíteni látszik a tömeges erőszak tényét az is, hogy eddig mintegy negyven félvér fiatal jelentkezett, akik azt állítják, a nemi erőszak eredményeként születtek.

A kenyaiak már korábban is jeleztek

Az ügyvéd elmondta, hogy a kenyai hatóságok már többször jelentették az eseteket a brit tisztviselőknek, de az apparátus minden esetben szemet hunyt a beérkezett panaszok felett.

Az esetekről a minisztérium nem adott további felvilágosítást, mivel a brit katonai rendőrség jelenleg vizsgálja az ügyet.

Day egyébként nem először próbálja bíróság elé állítani a brit védelmi minisztériumot, tavaly 4,7 millió font (körülbelül 17,8 milliárd forint) kártérítést nyert azoknak a maszáj családoknak a számára, akiknek tagjai a brit hadsereg által "ottfelejtett" gyalogsági aknák miatt vesztették életüket vagy sebesültek meg.