Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

2015-re megszűnhet a zsidó többség Izraelben

2003.07.03. 12:55
A demográfiai óra ketyeg, amelyet, úgy tűnik, csak a palesztinok vesznek komolyan - állítja egy izraeli politológus. Eközben a meghirdetett tűzszünet ellenére kisebb összecsapások történtek a megszállt területeken.

Fele-fele

Jelentősen megváltozhatnak a demográfiai viszonyok Izrael területén 2015-re, amely könnyen lehet, hogy teljesen megváltoztathatja a térség politikáját.

A zsidó politikatervezési intézet egy nemrégiben nyilvánosságra került felmérése szerint az lesz az az év, amikorra a Jordán-folyó és a Földközi-tenger közötti térségben több lesz az arab, mint az ott élő zsidó.

Az arab lakosság körében egyszerűen nagyobb a népszaporulat, több gyermek születik, mint a zsidó családoknál - mutat rá Uri Dromi politológus, a jeruzsálemi Izraeli Demokrácia Intézet nemzetközi osztályának vezetője a Párizsban megjelenő The International Herald Tribune című lap szerdai számában közölt cikkében.

Csak a palesztinok figyelnek

Az izraeliek az öngyilkos merényletek és más terrorakciók ellenére sem nagyon akarják még meghallani a demográfiai óra ketyegését, számukra csak a terroristák legyőzése a fontos. Mások azonban, köztük a palesztinok, nagyon is odafigyelnek erre - véli a politológus.

Szerinte a zsidó vezetésnek két választása lehet, ha ragaszkodik a megszállt területekhez: vagy megőrzi a demokratikus berendezkedést, ám így hatalomhoz kell juttatnia az arabokat is; vagy elnyomó rendszerré alakul.

Többen is úgy látják ugyanis, hogy attól függetlenül, hogy a zsidók elfogadnak-e egy független palesztin államot vagy sem, az a népesedés gyorsaságának különbségei miatt magától is létre fog jönni.

Saronnak is nehéz

A kutató felhívja ugyanakkor a figyelmet, hogy Saronnak messzebb kell elmennie, mint hogy "egy maroknyi illegális telepest elűzzön néhány kopár dombtetőről."

Az izraeli miniszterelnöknek harminc éve kiépült virágzó zsidó falvakat is fel kell számolnia, amelyekért annak idején mint az izraeli településpolitika egyik motorja harcolt.

Legutóbbi események az egyoldalú tűzszünet bejelentése óta:

  • Folytatódott az izraeli kivonulás a megszállt területekről. Betlehemből szerda délután az utolsó páncélos is távozott, igaz, nem messzire.

  • A Gázai övezetben, ahol az ellenőrzést már hétfőn átvették a palesztin biztonságiak, a terroristaakciókról szóló jelentések számának drasztikus csökkenését jelezte az izraeli hadsereg.

  • Izraeli sajtóközlés szerint a Gázai övezet déli részében szerda éjszaka palesztin területről indult gránáttámadás érte Kfar Darom zsidó telepet. Három telepes megsebesült.

    Az akciót mindkét fél, a palesztin és az izraeli vezetés is elítélte, Mahmúd Abbász palesztin vezető terrortámadásnak minősítette.

  • Izraeli csapatokkal keveredtek tűzharcba az al-Aksza Mártírjai, a szervezet egyik helyi vezetőjét az izraeli katonák megölték.

    A Jasszer Arafat palesztin vezetőhöz közelálló Fatah mozgalom fegyveres szárnyaként emlegetett militáns csoport elutasítja a nemzetközi nyomással kikényszerített fegyvernyugvást.

A palesztin vezetés bízik abban hogy a Fatah, amely csatlakozott a múlt hét végén meghirdetett egyoldalú tűzszünethez, és amelyhez az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai is szorosan kötődik, el fogja érni, hogy ők is betartsák a fegyvernyugvást.

A palesztin miniszterelnöknek, Mahmúd Abbásznak nincs közvetlen hatalma a Fatah fölött, amelyet a nemzetközi nyomásra partvonalra sodródott Arafat irányít.

A háromtól hat hónapig terjedő tűzszünetet négy palesztin szervezet hirdette meg, köztük a Hamász és az Iszlám Dzsihád - a két legnagyobb iszlám mozgalom - valamint a Jasszer Arafat palesztin elnök vezette Fatah, amelynek tagja a palesztin miniszterelnök is.

A tűzszünethez később csatlakozott a Fatah mozgalomhoz kötődő al-Aksza Mártírjainak Brigádjai fegyveres csoport.

Egy magas rangú izraeli katonai illetékes szerdán úgy vélekedett, hogy a fegyvernyugvást "általánosan tiszteletben tartják".