Gusztáv
3 °C
7 °C

A CIA bezárta a bin Laden-részleget

2006.07.04. 17:43
Bezárta az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) azt a részlegét, amely Oszama bin Ladenre, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezérére és helyetteseire vadászott, jelentette kedden a The New York Times.

A vezető amerikai napilap úgy értesült, hogy a több mint tíz éve működő, Alec Station kódnevű részleget már a tavalyi év végén feloszlatták, és elemzőit a CIA terrorellenes központján belül más feladatokkal bízták meg.

Hírszerzési tisztségviselők elmondása szerint az átszervezés azt a nézetet tükrözi, hogy az al-Kaida már korántsem olyan hierarchikus szerkezetű, mint korábban, miközben a titkosszolgálatot egyre inkább aggasztja, hogy a nemzetközi terrorhálózat befolyása alatt álló csoportok bin Ladentől és helyettesétől, Ajman az-Zavahritól függetlenül kezdtek támadásokat végrehajtani.

A CIA tisztségviselői hangsúlyozták: bin Laden és helyetteseinek felkutatása továbbra is elsőszámú feladat, és a részleg feloszlatása nem jelenti azt, hogy alábbhagytak volna az erőfeszítések ezen a téren.

Véleményük szerint a lépés abból a megfontolásból fakad, hogy a CIA jobban kezelheti a nagyfokú veszélyhelyzeteket, ha a regionális irányzatokra összpontosít, semmint egyes szervezetekre vagy személyekre.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!