Árpád
-2 °C
4 °C

Teljes útzárral tiltakoznak a bácskai gazdák

2004.07.05. 11:43
Este nyolc óráig az úttest mindkét oldalán blokádokat állítottak fel elégedetlen bácskai gazdák a Szabadka környéki utakon, így számos határátkelőhöz nem lehet eljutni. A gazdák magasabb felvásárlási árat követelnek a kormánytól, és azzal fenyegetőznek, az elkövetkező napokban is az utakon fognak tüntetni.
Elégedetlen bácskai gazdák hétfő reggel munkagépeikkel ismét lezárták a Szabadka környéki utakat, beleértve a horgosi és kelebiai határátkelőhöz vezető utat, ezért a Magyarország felől érkező közúti forgalomban komoly fennakadások várhatók.

A belgrádi állami rádió helyszíni beszámolója szerint az útlezárás este 20 óráig tart az út mindkét oldalán, a tiltakozó megmozdulásban több mint ezer mezőgazdasági termelő vesz részt, és ígéretük szerint senkit nem engednek át a blokádon.

A két határátkelőn kívül lezárták a Csantavér melletti kereszteződést, s a Szabadkáról Bácstopolyára és Zomborba vezető főutakat is. Az MTI értesülései szerint a gazdák a személyforgalomnak fenntartott bajmoki határátkelőt is lezárták traktoraikkal.

Nem hagyják abba

A három tiltakozó szabadkai parasztegyesület azt sérelmezi, hogy az állam, követelésük ellenére, még mindig nem határozta meg a búza felvásárlási árát és a kifizetés módját sem. A bácskai gazdák azért méltatlankodnak, mert a tavalyi és tavalyelőtti szárazság a csőd szélére juttatta őket, s az idén, amikor végre jól termett a gabona, nem tudják tisztességes áron eladni. A kormánytól 8 dináros (kb. 30 forint) felvásárlási árat és 2 dinár prémiumot követelnek

A parasztgazdák azzal fenyegetőznek, hogy az elkövetkező napokban is lezárják az utakat, amennyiben a kormány nem tesz eleget követelésüknek.

Az észak-bácskai agrártermelők szombaton négy órára zárták le Szabadka környéki útvonalakat. Negyedóránként átengedték a forgalmat, de még így is hosszú sorokban álltak a buszok, a teherautók és a személygépkocsik az úttorlaszoknál.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?