Móric
14 °C
15 °C

Teljes útzárral tiltakoznak a bácskai gazdák

2004.07.05. 11:43
Este nyolc óráig az úttest mindkét oldalán blokádokat állítottak fel elégedetlen bácskai gazdák a Szabadka környéki utakon, így számos határátkelőhöz nem lehet eljutni. A gazdák magasabb felvásárlási árat követelnek a kormánytól, és azzal fenyegetőznek, az elkövetkező napokban is az utakon fognak tüntetni.
Elégedetlen bácskai gazdák hétfő reggel munkagépeikkel ismét lezárták a Szabadka környéki utakat, beleértve a horgosi és kelebiai határátkelőhöz vezető utat, ezért a Magyarország felől érkező közúti forgalomban komoly fennakadások várhatók.

A belgrádi állami rádió helyszíni beszámolója szerint az útlezárás este 20 óráig tart az út mindkét oldalán, a tiltakozó megmozdulásban több mint ezer mezőgazdasági termelő vesz részt, és ígéretük szerint senkit nem engednek át a blokádon.

A két határátkelőn kívül lezárták a Csantavér melletti kereszteződést, s a Szabadkáról Bácstopolyára és Zomborba vezető főutakat is. Az MTI értesülései szerint a gazdák a személyforgalomnak fenntartott bajmoki határátkelőt is lezárták traktoraikkal.

Nem hagyják abba

A három tiltakozó szabadkai parasztegyesület azt sérelmezi, hogy az állam, követelésük ellenére, még mindig nem határozta meg a búza felvásárlási árát és a kifizetés módját sem. A bácskai gazdák azért méltatlankodnak, mert a tavalyi és tavalyelőtti szárazság a csőd szélére juttatta őket, s az idén, amikor végre jól termett a gabona, nem tudják tisztességes áron eladni. A kormánytól 8 dináros (kb. 30 forint) felvásárlási árat és 2 dinár prémiumot követelnek

A parasztgazdák azzal fenyegetőznek, hogy az elkövetkező napokban is lezárják az utakat, amennyiben a kormány nem tesz eleget követelésüknek.

Az észak-bácskai agrártermelők szombaton négy órára zárták le Szabadka környéki útvonalakat. Negyedóránként átengedték a forgalmat, de még így is hosszú sorokban álltak a buszok, a teherautók és a személygépkocsik az úttorlaszoknál.