Benedek
-4 °C
5 °C

Unatkozó amerikaiak dúlták fel a bagdadi repteret

2003.07.07. 16:29
Az amerikai katonák akár 100 millió dolláros összeget is meghaladó károkat okoztak a bagdadi nemzetközi repülőtér épületében és a gépparkjában, miután bevonultak az iraki főváros repterére - írja az amerikai Time magazin.
Irak újjáépítését nagyban megnehezítik a Huszein-rezsim bukása utáni, hetekig tartó a rongálások és fosztogatások, amelyeket az iraki lakosság követett el, érvelnek amerikai illetékesek. A bagdadi repülőtér esetében azonban úgy tűnik, csak magukat okolhatják.

A bagdadi repülőtér újbóli üzembe helyezésével megbízott John Welsh hadnagy a magazinnak számolt be arról, mit találtak a 3. Gyalogsági Hadosztály katonái után, akik kifosztották a vámmentes boltokat, szétlőtték a helyiségeket és megrongáltak öt működőképes Boeinget.

Nem irakiak voltak

Miután április 3-án a reptér elesett a reptéri dolgozók elmondása szerint a katonák két héten keresztül laktak aludtak a főterminálban. A boltból pedig cigarettát, alkoholt, parfümöt és drága órákat loptak el.

A vandalizmus még a harcok befejeztével sem szűnt meg, májusban a várókban felállított asztalokat egy héttel később már üvegcserép és faforgács formájában kellett összesöpörni. A kitört ablakokon befütyült a szél, az összes ajtó üvegét betörték. Az összes értékes felszerelésnek, például a légkondicionálóknak nyoma veszett.

A katonákat a vandalizmusért, szándékos rongálásáért katonai bíróság elé lehet állítani. A Pentagon egyik megkérdezett tisztviselője elmondta, kizárt, hogy irakiak lettek volna a történtek hátterében, akkor ugyanis már az amerikaiak kezében volt a létesítmény. Ráadásul az iraki rezsim erős őrizetet tartott fenn a repülőtéren.

A repülők szenvedték a legnagyobb kárt. A tíz gépből, amely a kifutón állt, ötöt használhatatlanná tettek a katonák, felszakították az üléseket, kitörték az ablakokat, megrongálták a pilótafülkét.

Unatkoztak a katonák

Az egyelőre csak becsült adatok szerint a kár helyreállítási költsége a pár millió dollártól a százmilliós összeget is elérheti.

"A katonák mindig, mindenütt ezt teszik. Ez a háború." - teszi hozzá egy illetékes. Szerinte ezek csak unatkoztak, "de amit eltörünk meg is kell javítanunk, ha ezt az országot fel akarjuk építeni. Ezeket a fiúkat most a lövöldözés helyett az épületek biztosítására fogjuk trenírozni."