Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

New York-elárasztó merényletet akadályoztak meg

2006.07.07. 16:07
A New York-i alagutak elleni merénylet tervezését akadályozták meg az amerikai hatóságok az internetet böngészve, jelentették be pénteken Washingtonban.

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökei az elmúlt hónapokban a világháló csevegőfórumait pásztázva szereztek tudomást arról a tervről, hogy szélsőségesek a tömegközlekedési hálózat elleni csapással merényletet készítenek elő New York pénzügyi központja ellen.

Amerikai kérésre a libanoni hatóságok őrizetbe vették a merénylet egyik kitervelőjét, Amiri el-Andaluszit. Bejrútban megerősítették az őrizetbe vétel hírét. Más források azt is tudni vélték, hogy a férfi egy olyan csoport tagja, amely kapcsolódik az al-Kaida nemzetközi terrorista szervezethez.

A The Daily News című amerikai lap szerint az összeesküvők a Manhattant New Jersey-vel összekötő, a Hudson folyó alatt húzódó Holland alagutat akarták felrobbantani azt remélve, hogy az azt követő áradás elmossa New York pénzügyi központját. Az újság szerint a keletkező ár hasonló lett volna ahhoz, amely a Katrina hurrikán nyomán elmosta New Orleanst.

A The Daily News azonban arról is beszámolt, hogy a terv kiötlői aligha érték volna el céljukat, mert a város pénzügyi negyede, a Wall Street magasabban fekszik a Hudson folyó vízszintjénél.

A 2001 szeptember 11-i New York-i terrortámadás óta számos, hidakat, alagutakat és nevezetes épületeket célzó merényletet akadályozták meg a hatóságok.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!