Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

New York-elárasztó merényletet akadályoztak meg

2006.07.07. 16:07
A New York-i alagutak elleni merénylet tervezését akadályozták meg az amerikai hatóságok az internetet böngészve, jelentették be pénteken Washingtonban.

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökei az elmúlt hónapokban a világháló csevegőfórumait pásztázva szereztek tudomást arról a tervről, hogy szélsőségesek a tömegközlekedési hálózat elleni csapással merényletet készítenek elő New York pénzügyi központja ellen.

Amerikai kérésre a libanoni hatóságok őrizetbe vették a merénylet egyik kitervelőjét, Amiri el-Andaluszit. Bejrútban megerősítették az őrizetbe vétel hírét. Más források azt is tudni vélték, hogy a férfi egy olyan csoport tagja, amely kapcsolódik az al-Kaida nemzetközi terrorista szervezethez.

A The Daily News című amerikai lap szerint az összeesküvők a Manhattant New Jersey-vel összekötő, a Hudson folyó alatt húzódó Holland alagutat akarták felrobbantani azt remélve, hogy az azt követő áradás elmossa New York pénzügyi központját. Az újság szerint a keletkező ár hasonló lett volna ahhoz, amely a Katrina hurrikán nyomán elmosta New Orleanst.

A The Daily News azonban arról is beszámolt, hogy a terv kiötlői aligha érték volna el céljukat, mert a város pénzügyi negyede, a Wall Street magasabban fekszik a Hudson folyó vízszintjénél.

A 2001 szeptember 11-i New York-i terrortámadás óta számos, hidakat, alagutakat és nevezetes épületeket célzó merényletet akadályozták meg a hatóságok.