Auguszta
-4 °C
2 °C

A Fehér Ház újabb ballépést ismert el

2003.07.08. 11:52
A Fehér Ház beismerte, hogy Bushnak jobb lett volna nem megemlítenie Irak uránvásárlási kísérletét januári, az ENSZ közgyűlést megelőző beszédében, ugyanis az nem fedte a valóságot. A Bush-adminisztráció a lépésre a hétfői brit külügyi bizottság jelentésére reagált.
Nem kellett volna azt állítania Bushnak, hogy Irak uránt akart vásárolni Afrikában, ismerte be a Fehér Ház a hétfői brit külügyi bizottság jelentésének nyilvánosságra kerülése után kiadott nyilatkozatában.

Tudva, amit most tudunk

"Tudva, amit most tudunk, Bushnak nem kellett volna beszédében hivatkozni arra, hogy Irak uránt próbált vásárolni Afrikában" - fogalmaznak óvatosan a nyilatkozatban. A Washington Post keddi számában ugyanakkor rámutat: ez igazából nem újdonság.

A Fehér Ház illetékese, tekintettel a nyilatkozat kiadásának késői időpontjára, egyelőre nem kommentálta az ügyet.

George Bush amerikai elnök január 28-án mondott beszéde szerint a terrorizmus elleni harcban azok a rezsimek jelentik a legnagyobb veszélyt Amerikára és a világra, amelyek tömegpusztító fegyvereket birtokolnak, vagy azok beszerzésére törekednek.

Ezek a rezsimek nukleáris, vegyi vagy biológiai fegyvereket zsarolásra használhatják, illetve terrorista szövetségeseik kezére játszhatják, amelyek a legkisebb habozás nélkül használnák őket.

A CIA már cáfolta

A beszédben a brit kormányzat által közreadott jelentésekre hivatkozva az elnök azt állította, hogy Irak uránt akart vásárolni, holott ezt a CIA már hónapokkal azelőtt cáfolta.

Az amerikai központi hírszerzés Joseph C. Wilson volt diplomatát kérte fel, hogy derítse ki, az állítás mennyiben felel meg a valóságnak. Wilson jelentése határozottan cáfolta a nigeri uránvásárlási kisérletet.

Háborús marketing

Ez az eset is arra utal, hogy a brit és az amerikai vezetés ugyan sosem hazudott direkt módon az iraki fenyegetéssel kapcsolatban, de gátlástalan módon használták fel a hírszerzés félinformációit, sejtéseit úgy, mintha azok megerősített, biztos információk lettek volna.

Tudták már korábban is

Az amerikai titkosszolgálatok összegyűjtött jelentéseit tartalmazó dokumentumcsomag (National Intelligence Estimate - NIE), amelynek teljes egészét maga az amerikai Kongresszus sem ismeri, is megemlítette az "afrikai kapcsolatot."

Ugyanakkor nem vásárlási kísérletről beszél, hanem csak annak lehetőségéről. A Buash--adminisztráció egyik illetékese a Washington Postnak elmondta, ez az információ ugyan több helyen is megjelent (a brit jelentésben és a NIE-ben), ám mindkettő ugyanabból a - valószínűleg olasz - forrásból származik.