Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-7 °C
5 °C

Ellentétes a nemzetközi joggal Izrael biztonsági kerítése

2004.07.09. 20:11
A várakozásoknak megfelelően a nemzetközi joggal ellentétesnek ítélte a hágai Nemzetközi Bíróság Izrael Ciszjordániában épülő biztonsági kerítését, amely az ENSZ szerint 270 ezer palesztint zár kis enklávékba. A döntés nem kötelezi Izraelt semmire, a kormány pedig folytatja az építkezést, cserébe azért, hogy 2005-ben kivonuljon a megszállt területekről. A kerítésről már az izraeli legfelsőbb bíróság is elítélően foglalt állást.
Ellentétes a nemzetközi joggal az Izrael által Ciszjordániában emelt kerítés - áll a hágai Nemzetközi Bíróság pénteken született, kötelező érvénnyel nem bíró tanácsadó véleményében. A bíróság ennek megfelelően a védmű már elkészült részeinek lebontására szólította fel Izraelt.

"Az izraeli megszálló hatalom által emelt fal építése a megszállt, palesztin területeken - beleértve Jeruzsálemet és környékét - , valamint az azzal kapcsolatos intézkedések ellentétesek a nemzetközi joggal" a taláros testület állásfoglalása szerint. A bíróság hivatalosan délután ismerteti tanácsadó jellegű véleményét.

Az ítélet nem bír kötelező erővel

Forrás: BBC
Az ítélet tanácsadó jellegő, vagyis nem bír kötelező erővel, mivel nem támogatja az ENSZ Biztonsági Tanácsának a kerítést elítélő határozata, amit az Egyesült Államok biztosan megvétózna.

Hivatkozási alapja ezzel együtt van a bíróságnak, mivel az ENSZ-közgyűlés a múlt év októberében az összes nagy európai ország támogatásával amerikai és izraeli ellenkezés dacára elfogadott határozatában "a nemzetközi joggal ellentétesnek" minősítette a fal építését.

Izrael azért tarthat attól, hogy az NB elítélő ítélete komoly hatással lesz az ENSZ-tagállamokra, egyeseket arra ösztönöz majd, hogy a közgyűlésben ellene irányuló szankciók érdekében lobbizzanak.

Izrael szerint már most kevesebb a merénylet

Ariel Saron kormánya ennek ellenére a jövő év végéig fel akarja húzni a mintegy 700 kilométer hosszú védművet, amit a palesztinok az apartheid falának neveznek, és aminek legalább negyede már készen áll. A megépített szakasz 95 százalékban egy térfigyelő videokamerákkal felszerelt biztonsági kerítés, amelyet mindkét oldalról szögesdróttal védenek. A lakott területeken és a forgalmas útkereszteződéseknél az orvlövészektől oltalmazó betonfalat raknak.

Az építési munkálatok kezdete óta izraeli kormányadatok szerint jelentősen visszaesett a robbantások száma. "A kerítés hatékonyabb, mint eredetileg gondoltuk" - mondta az izraeli hadsereg egyik parancsnoka. "Izraeliek életét menti meg" - jelentette ki nemrégiben Saul Mofaz védelmi miniszter.

Az izraeli legfelsőbb bíróság is elítélte

A nemzetközi bírálat azonban nem csitul amiatt, hogy nem az Izrael és az 1967-ben elfoglalt Ciszjordánia közötti "zöld határon" fut, hanem mélyen benyúlik a palesztin területekre - Saron így akarja megvédeni a zsidó telepeseket.

A kerítés falvakat szel ketté és nemcsak szomszédaiktól vagy rokonaiktól vágja el a palesztinok tízezreit, de eltorlaszolja a szántóföldekre, a kórházakba, az iskolákba és a munkahelyekre vezető utakat is. A sors fintora, hogy a kerítést palesztin munkások építik.

Az ENSZ számítása szerint több mint 270 ezer palesztint zárnak kis enklávékba. Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a kerítés újabb csapást mér a négy éve tartó felkelés (intifáda) miatt már amúgy is romokban heverő palesztin gazdaságra.

Kerítésügyben már az izraeli legfelsőbb bíróság is hozott - igaz, csak elvi jelentőségű - ítéletet, amely szerint a hadseregnek a palesztin fél javára módosítania kell a kerítés nyomvonalát.

Valószínűtlen, hogy egy ilyen döntés eltántorítja Izraelt irányvonalától. Saron a kerítés építésétől teszi ugyanis függővé az izraeli katonák 2005-re tervezett kivonását a Gázai övezetből. "A védmű nélkül nem lesz semmi a nemzetközi közösség által üdvözölt részleges csapatkivonásból" - jelentette ki.

A palesztinok örülnek

Győzelemnek nevezte a Palesztin Hatóság pénteken a hágai Nemzetközi Bíróság Izraelt elmarasztaló állásfoglalását, és felszólította a nemzetek közösségét, hogy vezessen be büntetőintézkedéseket a zsidó állam ellen. Ahmed Korei palesztin miniszterelnök kijelentette, "ez a bíróság megmondta a világnak, Izraelnek és az Egyesült Államoknak, hogy törvényellenes ennek a falnak az építése, mert más földjén, egy megszállt területen építik" - hangoztatta Korei a gyűlölet, az annektálás és a terjeszkedés falának nevezve az építményt.

Jasszer Arafat palesztin elnök és legfőbb tanácsadója, Nabíl Abu Rudeina közölte, a palesztin fél újabb lépéseket tesz az ügyben: az ENSZ-közgyűléshez, illetve a Biztonsági Tanácshoz fordul, és kezdeményezi újabb, Izraelt elszigetelő és megbüntető határozatok elfogadását.  • Eladnék
  • Hírek