Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ellentétes a nemzetközi joggal Izrael biztonsági kerítése

2004.07.09. 20:11
A várakozásoknak megfelelően a nemzetközi joggal ellentétesnek ítélte a hágai Nemzetközi Bíróság Izrael Ciszjordániában épülő biztonsági kerítését, amely az ENSZ szerint 270 ezer palesztint zár kis enklávékba. A döntés nem kötelezi Izraelt semmire, a kormány pedig folytatja az építkezést, cserébe azért, hogy 2005-ben kivonuljon a megszállt területekről. A kerítésről már az izraeli legfelsőbb bíróság is elítélően foglalt állást.
Ellentétes a nemzetközi joggal az Izrael által Ciszjordániában emelt kerítés - áll a hágai Nemzetközi Bíróság pénteken született, kötelező érvénnyel nem bíró tanácsadó véleményében. A bíróság ennek megfelelően a védmű már elkészült részeinek lebontására szólította fel Izraelt.

"Az izraeli megszálló hatalom által emelt fal építése a megszállt, palesztin területeken - beleértve Jeruzsálemet és környékét - , valamint az azzal kapcsolatos intézkedések ellentétesek a nemzetközi joggal" a taláros testület állásfoglalása szerint. A bíróság hivatalosan délután ismerteti tanácsadó jellegű véleményét.

Az ítélet nem bír kötelező erővel

Forrás: BBC
Az ítélet tanácsadó jellegő, vagyis nem bír kötelező erővel, mivel nem támogatja az ENSZ Biztonsági Tanácsának a kerítést elítélő határozata, amit az Egyesült Államok biztosan megvétózna.

Hivatkozási alapja ezzel együtt van a bíróságnak, mivel az ENSZ-közgyűlés a múlt év októberében az összes nagy európai ország támogatásával amerikai és izraeli ellenkezés dacára elfogadott határozatában "a nemzetközi joggal ellentétesnek" minősítette a fal építését.

Izrael azért tarthat attól, hogy az NB elítélő ítélete komoly hatással lesz az ENSZ-tagállamokra, egyeseket arra ösztönöz majd, hogy a közgyűlésben ellene irányuló szankciók érdekében lobbizzanak.

Izrael szerint már most kevesebb a merénylet

Ariel Saron kormánya ennek ellenére a jövő év végéig fel akarja húzni a mintegy 700 kilométer hosszú védművet, amit a palesztinok az apartheid falának neveznek, és aminek legalább negyede már készen áll. A megépített szakasz 95 százalékban egy térfigyelő videokamerákkal felszerelt biztonsági kerítés, amelyet mindkét oldalról szögesdróttal védenek. A lakott területeken és a forgalmas útkereszteződéseknél az orvlövészektől oltalmazó betonfalat raknak.

Az építési munkálatok kezdete óta izraeli kormányadatok szerint jelentősen visszaesett a robbantások száma. "A kerítés hatékonyabb, mint eredetileg gondoltuk" - mondta az izraeli hadsereg egyik parancsnoka. "Izraeliek életét menti meg" - jelentette ki nemrégiben Saul Mofaz védelmi miniszter.

Az izraeli legfelsőbb bíróság is elítélte

A nemzetközi bírálat azonban nem csitul amiatt, hogy nem az Izrael és az 1967-ben elfoglalt Ciszjordánia közötti "zöld határon" fut, hanem mélyen benyúlik a palesztin területekre - Saron így akarja megvédeni a zsidó telepeseket.

A kerítés falvakat szel ketté és nemcsak szomszédaiktól vagy rokonaiktól vágja el a palesztinok tízezreit, de eltorlaszolja a szántóföldekre, a kórházakba, az iskolákba és a munkahelyekre vezető utakat is. A sors fintora, hogy a kerítést palesztin munkások építik.

Az ENSZ számítása szerint több mint 270 ezer palesztint zárnak kis enklávékba. Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a kerítés újabb csapást mér a négy éve tartó felkelés (intifáda) miatt már amúgy is romokban heverő palesztin gazdaságra.

Kerítésügyben már az izraeli legfelsőbb bíróság is hozott - igaz, csak elvi jelentőségű - ítéletet, amely szerint a hadseregnek a palesztin fél javára módosítania kell a kerítés nyomvonalát.

Valószínűtlen, hogy egy ilyen döntés eltántorítja Izraelt irányvonalától. Saron a kerítés építésétől teszi ugyanis függővé az izraeli katonák 2005-re tervezett kivonását a Gázai övezetből. "A védmű nélkül nem lesz semmi a nemzetközi közösség által üdvözölt részleges csapatkivonásból" - jelentette ki.

A palesztinok örülnek

Győzelemnek nevezte a Palesztin Hatóság pénteken a hágai Nemzetközi Bíróság Izraelt elmarasztaló állásfoglalását, és felszólította a nemzetek közösségét, hogy vezessen be büntetőintézkedéseket a zsidó állam ellen. Ahmed Korei palesztin miniszterelnök kijelentette, "ez a bíróság megmondta a világnak, Izraelnek és az Egyesült Államoknak, hogy törvényellenes ennek a falnak az építése, mert más földjén, egy megszállt területen építik" - hangoztatta Korei a gyűlölet, az annektálás és a terjeszkedés falának nevezve az építményt.

Jasszer Arafat palesztin elnök és legfőbb tanácsadója, Nabíl Abu Rudeina közölte, a palesztin fél újabb lépéseket tesz az ügyben: az ENSZ-közgyűléshez, illetve a Biztonsági Tanácshoz fordul, és kezdeményezi újabb, Izraelt elszigetelő és megbüntető határozatok elfogadását.