Ödön
1 °C
11 °C

Átverés volt az amerikai katona elrablása?

2004.07.08. 12:26
Wassef Ali Hassoun tengerészgyalogost júniusban rabolták el, és egyszer már lefejezéséről is érkeztek hírek. Legutóbb kiszabadulásáról adtak hírt családtagjai, ám pontos hollétéről nem tudtak vagy nem akartak részleteket közölni. Az amerikai külügyminisztérium tanácstalan, a Pentagon vizsgálatot rendelt el, mert azt gyanítja, átverésről van szó.
Wassef Ali Hassoun amerikai tengerészgyalogos elrablásának, állítólagos lefejezésének, majd kiszabadulásának rejtélyes körülményeit kezdte vizsgálni a Pentagon, felvetve annak lehetőségét is, hogy az egész csak átverés - adta hírül az NBC News.

A libanoni származású, Irakban szolgáló Hassoun kiszabadulásáról kedden adott hírt családja. Hassoun bátyja elmondta, egy ismeretlen hívta fel a családot, és részleteket el nem árulva közölte, családtagjuk életben van és kiszabadult. Az ismeretlen értesítette a bejrúti amerikai követséget is.

Az amerikai külügyminisztérium azonban azóta sem tud sokkal többet Hassounról. "Kaptunk jelentéseket arról, hogy több személlyel kapcsolatban állhat, és valószínűleg Libanonban van, de nem tudtuk megerősíteni az értesüléseket" - nyilatkozta Collin Powell külügyminiszter kedden.

Leszerelését fontolgatta

Szerdán este FBI-ügynökök szálltak ki Hassoun Utah állambeli West Jordan-i házánál, a Pentagon pedig bejelentette, a tengerészgyalogság vizsgálatot indít a férfi eltűnésének ügyében, és megvizsgálja annak lehetőség, nem valami összeesküvésről van-e szó, és az elrablás csak átverés.

Az arab származású Hassoun ugyanis már többször kijelentette katonatársainak, hogy felhagy a katonáskodással, és visszatér családjának Libanonban élő tagjaihoz. A tizedes tolmácsként dolgozott az amerikai haditengerészetnél. Eltűnését június 21-én jelentette be az amerikai hadsereg, miután a 24 éves, muzulmán vallású fiatalember előző nap, a megszabott időre nem tért vissza alakulatához.

A zavart csak fokozta, hogy egy másik csoport később azt állította Hassounról, hogy lefejezték a túszt, majd két nappal később egy újabb csoport jelentkezett, interneten közzétett közleményükben azt álították, hogy a férfit szabadon engedték, mert megígérte, nem megy vissza a hadseregbe.

"Nem tudjuk, hogy ez a csoport nem egy internetes cím-e csupán, hogy egyszerűen csak kitalálták-e őket. Fogalmunk sincs, mi történik itt" - jelenette ki Steve Emerson terrorista szakértő az NBC-nek. Amíg a vizsgálat tart, a Pentagon nem tekinti átverésnek Hassoun elrablását.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?