Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

AIDS-es elítéltet végeztek ki Kínában

2004.07.10. 15:32
Bár a kínai miniszterelnök szokatlan nyíltsággal beszélt immár Kína "minden társadalmi rétegét" érintő, korábban agyonhallgatott HIV-fertőzésről, először végeztek ki AIDS-es elítéltet a kommunista országban. Kínában államtitok a kivégzések száma, de becslések szerint éves szinten eléri a tízezret is.
Első ízben végeztek ki Kínában AIDS-betegségben szenvedő elítéltet: a fiatalembert kábítószer-kereskedelem miatt ítélték el - jelentette szombaton az Új Kína hírügynökség.

Beszámolója szerint a 29 éves Aj Haj-tit (Ai Haitit) - aki tizenegy éve maga is kábítószeres - tavaly egy vonaton fogták el, s 382 gramm heroint találtak nála. Az Új Kína a legrémisztőbbnek mindazonáltal azt nevezte, hogy a fiatalember megfertőződött az AIDS-betegség kórokozójával.

A férfin pénteken reggel, méreginjekcióval hajtották végre a halálos ítéletet a délnyugat-kínai Hszi-csang (Xichang) városában.

A kivégzés két nappal előzte meg a vasárnap Bangkokban megnyíló, minden eddiginél nagyobb szabású nemzetközi AIDS-konferenciát.

Az egész társadalmat fenyegeti

Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök egy, a kínai tömegtájékoztatás által szombaton ismertetett szokatlanul őszinte hangvételű beszédében az AIDS-elleni küzdelem fokozására tett ígéretet. A szörnyű betegség a politikus szerint ugyanis nem csak a hagyományosan veszélyeztetettnek tekintett csoportokat, hanem immár az egész kínai társadalmat fenyegeti.

Ven Csia-pao egyebek között a kábítószer-kereskedelem és a prostitúció visszaszorítását célzó szigorú intézkedéseket harangozott be a fenti cél elérése érdekében. Kínában a hivatalos adatok szerint 800 ezer AIDS-beteg van, de szakértők szerint ez szám sokkal magasabb. Az Egyesült Államok a napokban figyelmeztette az országot, hogy hat éven belül már 10 millió fertőzéssel kell számolnia. Kína először tavaly ismerte el hivatalosan, hogy léteznek az országban HIV-fertőzöttek.

A világ országai közül Kínában hajtják végre messze a legtöbb halálos ítéletet. A kivégzések száma államtitoknak számít, egy kínai parlamenti képviselő mindazonáltal korábban évente tízezerre becsülte a végrehajtott halálos ítéletek számát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!