Ágnes
-1 °C
2 °C

Az elefántok támogatják Bush programját

2003.07.11. 12:10
Párzó elefántokkal a háttérben népszerűsítette programját George Bush amerikai elnök. Az elnök afrikai körútjának fő témája az AIDS elleni küzdelem, amelyet Amerika tizenöt milliárd dollárral támogatna.
Párzani kezdtek a csupán egzotikus háttérképnek szánt elefántok George W. Bush botswanai látogatásán, ami kissé megzavarta az amerikai elnökről és családjáról készült tévériportot.

Bikák és tehenek

Bush az elefántokkal
Fotó: EPA/Shawn Thew
Bush csütörtökön felesége és Barbara leánya kíséretében látogatott a Mokolid Nemzeti Parkba. Az amerikai elnöki családról készítendő televíziós riport hátteréül a stáb négy elefántot állított szép sorba, ám amikor a vendégeket szállító terepjáró begördült a helyszínre, a két elefántbika épp szerelemre gerjedt a két tehén iránt.

A fogadást előkészítő elnöki kíséret tagjai igen kínosnak találták a dolgot, Bush azonban nem jött zavarba, valamit súgott feleségének, Laurának, mire az asszony jót nevetve megpaskolta a férje lábát. Az elefántenyelgést követően a vendégek kiszálltak autójukból és Bush megveregette az egyik elefánt agyarát.

Arra a kérdésre, hogy az elefántok nem hoztak-e egy kis szégyent a hatalmon lévő Republikánus Párt jelképére, amely egy elefánt, az elnök kíséretében lévő Colin Powell külügyminiszter megjegyezte: "Az elefántok vették az üzenetet, mint ahogy mi is" - jelentette az AP.

Nem feltétlenül támogatják Bush igéreteit otthon

Bush amerikai elnöknek nagy szüksége van ugyanis a jó kommunikációra, otthon ugyanis megosztotta az amerikai kongresszust a tervezet, amely az afrikai országok AIDS elleni harcát lenne hivatott anyagilag segíteni. Ez az első költségvetési évben hárommilliárd dollárt jelentene.

A májusban elfogadott segélytörvény szerint az Egyesült Államok öt év alatt 15 milliárd dollárral segítené az erre leginkább rászoruló 14 afrikai és karib-tengeri ország AIDS elleni küzdelmét.

A képviselőház az üggyel megbízott bizottságában a republikánus többség az első évben egymilliárd dollárral kurtítaná az összeget, ez ellen a demokrata képviselők és az AIDS-aktivisták is hevesen tiltakoztak. A szenátus elfogadta a Fehér ház eredeti javaslatát.

A szenátus mellette van

Tom Daschle, a demokrata pártiak szenátusi vezetője úgy vélekedett, hogy a szavazás egyértelmű üzenet a botswanai népnek, hogy az amerikaiak tartják ígéretüket.

Colin Powell amerikai külügyminiszter a CNN hírtelevízióban elmondta: biztos benne, hogy a képviselőház is meg fogja szavazni a teljes összegű támogatást az AIDS elleni afrikai küzdelemhez.

Az AIDS mintegy 42 millió ember sorsát érinti a világon, háromnegyedük, 29,4 millió HIV-fertőzött Afrikában él - emlékeztetett az AFP hírügynökség.