Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Elkészült az EU-alkotmány alaptervezete

2003.07.11. 09:02
Véget ért csütörtökön Brüsszelben az európai konvent, amely 16 hónapos munkával megszerkesztette az egyesülő Európa első közös alkotmányos szerződésének tervezetét.
Az ünnepélyes csütörtöki záróülés végén a 15 mai és 13 leendő európai uniós ország konvent képviselői aláírták a tervezet kísérő okmányát, amelyet az alkotmánytervezettel együtt a konvent elnöke, Valéry Giscard d'Estaing július 18-án átad az EU-ban soros elnök Olaszország vezetőinek Rómában.

2006-ig tart a szavazás

Az EU legutóbbi csúcsértekezlete határozata alapján az olasz elnökség októberre összehívja a 28 ország kormányának képviselőit, hogy alapos áttekintés után kiigazítsák, módosítsák, pontosítsák a parlamentek képviselői által a konventben megszerkesztett dokumentumot.

A leendő európai alkotmányos szerződést a tervek szerint jövő tavasszal írják alá, utána minden érintett államnak külön is meg kell erősítenie - parlamenti úton vagy népszavazással -, hogy életbe léphessen. A folyamat várhatólag 2006-ig tart.

Fontos út a jövőbe

Giscard és a két alelnök, a belga Jean-Luc Dehaene volt miniszterelnök és Giuliano D'Amato volt olasz kormányfő, a záróülésen történelmi jelentőségűnek nevezte az alkotmánytervezetet és annak létrehozását, a széles körű népképviseleten alapuló konvent módszerét.

Giscard hangoztatta, hogy nem sok megfigyelő hitt kezdetben abban, hogy egy 105 tagú, 28 nemzetet képviselő testület képes lesz erre, mégis sikerült. A tervezet bátran a jövőbe mutató mű, anélkül, hogy széttépné az európai együttélés mai szövetét. Voltak, akik ennél nagyobb előrelépést szerettek volna, de a dokumentum így is fontos utakat nyit a jövőbe.

Ne babráljanak többet vele

A konvent elnöke arra buzdította az ősszel összeülő kormányközi értekezletet, hogy ne fejtse fel a konventen már nehezen megszületett kompromisszumokat, mert a tervezet mögött olyan kiegyensúlyozott egyetértés áll, amit ha megbontanak, nehéz lesz újra felépíteni.

Lesz ideje az új tagállamokban beilleszkedni

Az elnök szerint az is fontos, hogy az elhatározott reformok nagy részének bevezetését 2009-re halasztották, amikorra az új tagországoknak már idejük lesz beilleszkedni az unióba. A konvent teljes áttekinthetőséggel, a nyilvánosság reflektorfényében végezte munkáját - mondta Giscard - és Európa népei ezt várják majd a kormányközi értekezlettől is.

Dehaene bizonyosra vette, hogy a konvent tervezete megállja majd a helyét a kormányközi értekezleten is.D'Amato szerint a most elhatározott reformok erősítik a demokráciát az EU-ban és növelik Európa pozitív befolyását a világ ügyeire. Úgy vélekedett, hogy a leendő európai alkotmányos szerződés legalább egy nemzedéknyi időre jól fogja szolgálni Európa társadalmát.

A konvent tagjai között már megindult a mozgalom azért, hogy az első európai alkotmányos szerződést történelmi jelentőségének megfelelően mindenütt népszavazással erősítsék meg. Az ezt szorgalmazó követelést a konvent zárásáig 97 képviselő írta alá, köztük a csatlakozó országok sok küldötte is.