Árpád
-2 °C
4 °C

Ejtették a vádat a gyávasággal vádolt katona ellen

2004.07.16. 16:55
Feltehetően az amerikai hadseregnél Irakban rendszeresített maláriagyógyszer mellékhatásai és nem gyávasága miatt esett pánikba egy tengerészgyalogos, aki ellen emiatt kilenc hónapig folyt eljárás. A hadsereg ejtette a vádat, és elkezdte a gyógyszer felülvizsgálatát.
Az amerikai hadsereg ejtette a vádat az ellen az amerikai katona ellen, aki egy rajtaütés után pánikrohamot kapott egy véres holtest látványától, és ezért gyávasággal vádoltak meg.

A vádat az után ejtették, hogy tengerészgyalogság egyik orvosa a múlt hónapban Georg-Andreas Pogany őrmesternél egyensúlyérzékének sérülését állapította meg, kiváltó okként pedig a katonák számára rendszeresített malária ellen használatos gyógyszert jelölte meg.

A Roche Pharmaceuticals termékének mellékhatásai között ugyanis megtalálható a hallucináció és pánikroham is.

"A parancsnokság áttekintette az összes információt az ügyben, különös tekintettel Pogany őrmester egészségi állapotára, és legjobb megoldásnak az tűnt, hogy ejtette a vádat ellene" - nyilatkozta a különleges erők szóvivője, Fort Braggben, az alakulat észak-kaliforniai bázisán.

Segítség helyett vád alá helyezték

Poganyval a CNN készített telefonos interjút, amiben az őrmester elmesélte, hogyan esett pánikba tavaly szeptember 29-én. Éppen két napja volt Irakban szolgálatban mint tolmács, amikor lefekvése után nem sokkal, nagy összevisszaságban egy lázadók által megtámadott járőralakulat egy iraki holttestével tért vissza.

"Hirtelen, ahogy én akkor éreztem, idegösszeroppanást kaptam, és annyira rosszul lettem, hogy nem tudtam, mi történik körülöttem, hallucináltam és bepánikoltam" - mesélte az őrmester, mit érzett, amikor megpillantotta a hullazsákba helyezett véres holttestet.

Az őrmester ezután segítséget kért feletteseitől, de segítség helyett azt mondták neki, kezdjen el újra a karrierjéről gondolkodni. Az eset után még Irakban kivizsgálták az illetőt, de úgy találták, megfelelően viseli a támadás okozta stresszt. Ennek ellenére pár nap múlva felrakták egy Egyesült Államokba tartó hajóra, hogy bíróság elé állítsák.

A haditengerészet most vizsgálják a Lariam nevű szer mellékhatásait, ugyanis nem Pogany az első, akinél megállapítottak hasonló tüneteket.

Az őrmester most bocsánatkérésre vár a hadsereg részéről. "Bocsánattal tartoznak nekem, amiért kilenc hónapra pokollá változtatták az életemet" - jelentette ki Pogany.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?