Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Gerillaháború dúl Irakban

2003.07.17. 12:58
Gerillaháborút folytatnak Irakban az amerikaiak ellen, jelentette ki a főparancsnok, John Abizaid, aki szerint el tudnak velük bánni, de Vietnám hosszúságú jelenlétre lehet számítani. Eközben a vezetés arról vitatkozni, lehet-e gerillaháborúnak nevezni az ellenállók akcióit.
A Szaddám Huszein volt iraki elnökhöz hű erők egyre szervezettebb gerillaháborút folytatnak Irakban az amerikai haderők ellen, és a terroristacsoportok is újraélednek - jelentette ki az Irakot megszálló amerikai egységek parancsnoka.

El tudnak bánni velük

John Abizaid tábornok, aki a múlt héten vette át az amerikai központi parancsnokság vezetőjének tisztségét, szerdán az amerikai védelmi minisztériumban tartott sajtótájékoztatón ugyanakkor úgy vélekedett, hogy "nincs olyan fenyegetés, amellyel az amerikai katonák ne tudnának elbánni".

Iránból is jönnek

A parancsnok szerint az amerikaiak ellen támadók egyre szervezettebbek, egyre taktikusabbak és pénzügyi támogatást is kapnak. A terrorszervezetek között megemlítette az al-Kaida nemzetközi hálózattal kapcsolatban álló Anszar al-Iszlám szervezetet, amely a háború elején súlyos csapásokat szenvedett el az amerikai haderőktől, de most úgy tűnik, rendezte sorait, feltehetően Iránból érkezett tagjainak segítségével.

Abizaid beszélt külföldi harcosokról is, "akik minden bizonnyal rokonszenveznek Oszama bin Ladennel, ha nem éppen tőle kapják a parancsokat az amerikaiak megtámadására".

Akár Vietnám hosszúságú is lehet

A parancsnok utalt arra, hogy az amerikai katonák akár a vietnami háború óta ritkán látott hosszú vezénylési időre is számíthatnak. Mindazonáltal ígéretet tett arra, hogy az Irakban leghosszabb ideje szolgáló amerikai egység, a 3. gyalogsági hadosztály szeptember végéig hazatér.

A hadosztály a hét végén még úgy tudta, hogy küldetésük szeptember 1-jén véget ér, a továbbra is rossz biztonsági helyzet miatt azonban a Pentagon hétfőn meghatározatlan időre meghosszabbította több ezer olyan amerikai katona iraki szolgálatát, aki korábban úgy tudta, hogy két hónapon belül hazatérhet - jegyzi meg az AP amerikai hírügynökség.

Elkeseredett katona Rumsfeld lemondását követelte

Megemlítve néhány katonának az ABC TV-ben tett elkeseredett nyilatkozatát - közülük az egyik Donald Rumsfeld védelmi miniszter lemondását követelte - Abizaid hangsúlyozta: e kijelentések olyan fiatalemberek frusztrációját jelzi, akik szeretnének már hazamenni.

Bár nem helyezett kilátásba büntetést számukra, leszögezte: egyetlen egyenruhát viselő sem engedheti meg magának, hogy bármi sértő kijelentést tegyen a Pentagon vezetőjére vagy az Egyesült Államok elnökére.

Gerilla vagy nem gerilla

Az amerikai hírügynökség emlékeztet arra, hogy Rumsfeld és a védelmi minisztérium más illetékesei a múlt héten még nem voltak hajlandók használni a "gerilla-hadviselés" kifejezést az amerikaiak elleni iraki támadásokra, arra hivatkozva, hogy azok túl szórványosak és szervezetlenek ahhoz, hogy így nevezzék őket.

Abizaid saját megfogalmazásáról azt mondta, hogy "kisebb nézeteltérés van" a miniszter és közte a doktrinális fogalmak terén, de "végül is háborúról van szó, akárhogy is nevezik".