Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

A brit hírszerzés nem sejtette a veszélyt

2005.07.19. 09:24
Valószínűleg nem kell sokat várni arra, hogy a brit törvényhozás bizottságot állítson fel annak kiderítésére, okolható-e a hírszerzés a július 7-ei terrtámadások bekövetkezése miatt. Egy júniusi bizalmas jelentés szerint igen: a terrorelhárítás csupán jelentéktelen támadásoktól tartott, ezért csökkentetta a brit kormány a terrorfenyegetettségi szintet a támadások előtt.

A brit belső hírszerzése, az MI5 egy júniusi jelentése miatt csökkentették három héttel az 56 ember életét kioltó londoni terrortámadások előtt a fenyegetettségi fokozatot, ami évek óta a hetes brit skála 5-ös fokán állt, és 4-esre csökkentettek, írja a New York Times.

Nagy-Britanniában már a terrortámadások utáni második napon azt fejtegették az újságok és az államigazgatásban dolgozók egyaránt, hogy vajon mennyiben tehető felelőssé a brit hírszerzés a négy robbantás elkövetéséért.

Amikor BBC rádió Charles Clarke belügyminisztertől a terrorfenyegetettségi szint csökkentéséről tudakozódott, a tárcavezető elismerte, "fatális hibát vétettek". Azt azonban eddig nem lehetett tudni, hogy a kormány mire alapozta döntését.

Az MI5 információin alapuló jelentés megjárta a brit terrorelhárítási központot is, és csak azután került a kormány elé. "Nem volt egy könnyű konszenzus" - mondta a Timesnak névtelenül egy hírszerző.

Irak miatt vagy úgy általában?

A szigorúan titkos jelentés más furcsaságokat is tartalmaz: egy esetleges terrortámadás mögött iraki szálat vél felfedezni, miközben a merénylőkről már tudni, pakisztáni származású brit állampolgárok voltak.

Azt, hogy a támadás az iraki brit részvétel direkt következménye lenne, a Blair-kabinet hevesen elutasítja, és az al-Kaida - az iraki háborút is már megelőző - nyugatellenes agressziójának egyik állomásaként magyarázza a történteket.

Az is meglehetősen érdekes, hogy míg az észak-ír terrorszervezet, az IRA által jelentett fenyegetést az utóbbi hónapokban 3-asra, azaz mérsékeltnek értékelték, ennél csupán egy fokkal volt magasabb az iszlám szélsőségesek által jelentett veszély.

Míg azonban az utóbbi évben több alkalommal tartóztattak le, figyeltek meg az utóbbi körből személyeket, az IRA 1996-ban követte el utolsó támadását. Visszatekintve a maximális 7-es szint felelt volna meg a valóságnak: a "kritikus" szint két héten belül terrortámadással számol.

Amatőrök gyülekezete

Persze a brit hírszerzés hatékonyságát nemcsak ez a jelentés vonja kétségbe: a július 7-ei támadások óta kiderült: a brit hatóságok éppen egy olyan személyt engedtek ki a markukból, aki a merényletek előtt egy nappal hagyta el Londont, sőt a négy merénylőből kettő ugyancsak bombamerénylet tervezésének gyanújával már ismert volt a hatóságok előtt.

A jelentés szerint egyébként azért alacsony egy támadás valószínűsége, mert ugyan szélsőséges iszlámista csoportok működnek Nagy-Britanniában, főként amatőrökből állnak, akik csupán isnpirációt és nem konkrét parancsokat kapnak az al-Kaidától.

A fenyegetettségi szint változásait nem jelentik be nyilvánosan, mint az Egyesült Államokban, a rendőrség és egyéb hatóságok, a közlekedési társaságok és a kórházak tudnak róla.