Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Révkomárom: a szlovák neonácik nem vétkesek

2005.07.20. 19:25
Valószínűleg két-három magyar szélsőjobboldali ellen fognak vádat emelni Szlovákiában, amiért részt vett és kisebb botrányt okozott a Szlovák Testvéri Közösség nevű neonáci párt tüntetésén Révkomáromban. A szlovákokat vétlennek találta a rendőrség.

Vétlennek minősítette a révkomáromi járási rendőrkapitány azokat a Révkomáromban felsorakozott szlovák szélsőjobboldaliakat, akik a helyszínre érkezett magyarországi szélsőjobboldali ellentüntetők csoportjával június 5-én szócsatába keveredtek, és csak a közéjük állt rendőri erők akadályozták meg a tettlegességet. Ezzel szemben a magyar csoport néhány tagja ellen vádat emelnek.

Atomfegyvert Szlovákiának!
A szlovák szélsőjobboldaliak ellen egy ismeretlen személy feljelentést tett Szlovákia legfőbb ügyészségén, mert a párt programját egyértelműen fajgyűlölőnek találja. A SME című liberális polgári lap hétfői ismertetetéséből tudni lehet, hogy a Szlovák Testvéri Közösség az ország demokratikus rendjének felszámolását, a NATO elhagyását, az egyházak többségének betiltását, a nemzeti kisebbségek társadalmi kirekesztését, a kisantant felújítását és a rendi társadalom létrehozását tűzte ki célul, és olyan tömegpusztító biológiai és vegyi fegyverek, valamint atomfegyver beszerzését tartja ajánlatosnak, amelyek Szlovákia fenyegetettsége esetén az ellenséges területen, Magyarországon is bevethető lenne.
A Szlovák Testvéri Közösség (SP) nevű párt emberei a két szláv hittérítő, Cirill és Metód emléknapján vonultak fel a vegyes lakosú szlovákiai városban.

Öltözékük a Hitler csatlósállamaként létrejött szlovák fasiszta állam félkatonai szervezetének, a Hlinka-gárdának az egyenruháit idézte.

Cirill és Metód nem kaphat szobrot

A felvonulás előzménye az volt, hogy Révkomáromban a helyi önkormányzat évek óta nem járul hozzá a két hittérítő monumentális szobrának köztéri felállításához az építési törvényre hivatkozva.

A Matica Slovenská nevű hazafias intézmény székházának homlokzatán engedély nélkül elhelyezett szobor elé felsorakozott szlovák szélsőjobboldali csoport az akciót előre bejelentette, ezért nem sértett törvényt.

A járási főkapitány a rendőrség döntését azzal indokolta, hogy az SP egyenruhásai az ünnepség során nem követtek el törvénysértést, ellentétben a magyar ellentüntetőkkel, akik többször kimondták a "Heil" náci köszöntést. Ezt videofelvételek bizonyítják.

Két vagy három magyar állampolgárságú személy ellen fognak vádat emelni; arról csak a vádirat elkészülte után születik döntés, hogy az eljárást Szlovákiában, vagy Magyarországon folytatják-e le a magyarok ellen.

Tiltakoznak a helyiek

Révkomáromban eközben az önkormányzat vezetői és a zsidó hitközség is tiltakozását fejezte ki a békésen nosztalgiázó szélsőjobboldaliak miatt. A szlovákiai nácik összesen 70 ezer zsidót hurcoltak haláltáborba, 2500-t Révkomáromból.

(Az SP fekete egyenruhásai egyébként egy hete leköpdösték Kossuth Lajos rozsnyói szobrát és annak eltávolítását követelték.)