Gusztáv
3 °C
7 °C

Hűtőszekrényben találtak rá az amerikai túsz fejére

2004.07.21. 20:10
Paul Johnson, a június 12-én elrabolt amerikai túsz fejét egy terrorista rejtekhelyen találták meg a szaúdi hatóságok, miután tűzharcot vívtak a házat őrző fegyveresekkel. A repülőmérnök levágott fejéről készült felvétellel korábban többször zsaroltak a terroristák. Szerdán újabb hat külföldi teherautósofőrt rabolt el egy fegyveres csoport Irakban.
Egy meggyilkolt amerikai túsz, Paul Johnson fejét találták meg a hatóságok iszlám szélsőségesek rejtekhelyén tartott házkutatásuk során a szaúdi fővárosban, Rijádban - közölte szerdán a szaúdi védelmi minisztérium. A férfit a múlt hónapban rabolták el és fejezték le szaúd-arábiai szélsőségesek.

#alt#
Paul Johnson a terroristák túszaként
kép: EPA
A védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a fej egy hűtőszekrényben volt. A holttestet nem találták meg. A házkutatás során a rendőrök egy föld-levegő rakétára is bukkantak. A rejtekhely ostromakor kibontakozott harcban meghalt két szélsőséges, három pedig megsebesült.

Terrorista foglyok elengedését követelték

A 49 éves amerikai férfit a Lockheed Martin hadiipari vállalat mérnökként alkalmazta, Johnson az Apache helikopter szakértője volt. Több mint egy évtizede dolgozott Szaúd-Arábiában, amikor ez év június 12-én Rijádban elrabolták iszlám szélsőségesek.

A terroristák azt akarták, hogy a hatóságok Jonhsonért cserébe engedjék szabadon az al-Kaidának a sivatagi királyságban őrzött foglyait. Június 19-én egy internetes oldalon előbb a férfi levágott fejét, később a kivégzését is bemutatták (Bővebben).

Újabb hat túszt szedtek szerdán a lázadók

Újabb hat külföldi teherautósofőrt rabolt el egy fegyveres csoport szerdán Irakban. A három egyiptomi, két kenyai és egy indiai állampolgárságú sofőrt a magát Fekete Zászlóvivők elnevezésű csoport fegyveresei rabolták el, adta hírül azAP.

A csoport az amerikai hírügynökséghez eljuttatott közleményében azzal fenyegetőzik, hogy 72 óránként lefejeznek egy-egy túszt mindaddig, amíg a három ország ki nem vonul Irakból, illetve a sofőröket alkalmazó kuvaiti üzletember be nem zárja társasága iraki leányvállalatát.

Egyiptomi, kenyai vagy indiai katonák egyébként nem szolgálnak az Irakban lévő mintegy 160 ezer fős szövetségi haderőben.

Az elmúlt hónapokban több mint hatvan külföldi raboltak el Irakban, közülük többet lefejeztek a túszejtők. Az emberrablók követeléseinek eddig csak a Fülöp-szigetek kormánya engedett nyíltan: Manila a tervezettnél több mint egy hónappal korábban kivonta 51 fős békefenntartó alakulatát Irakból, hogy ezzel megmentse egy elrabolt Fülöp-szigeteki állampolgár életét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!